Радови на новом мосту на месту Старог савског моста почеће у 2019. години, најавио је градоначелник Београда Синиша Мали који је данас представио изглед новог моста.

Мали је рекао да ће нови мост имати по две траке у оба смера, пешачку и стазу за бициклисте, које ће се уклопити у Савску променаду.

Прочитајте још: БЕОГРАД ЗА БУДУЋНОСТ: Овако ће изгледати нови мост на месту Старог савског моста

"У протекле четири године много тога смо урадили да Београд буде модернији, лепши, да буде светска метропола", нагласио је Мали и додао да је део Београда у коме се мост налази, био пун барака и бетонских складишта, а да су га новим изгледом "оживели".

Он је рекао да је данас потписан уговор са Саобраћајним институтом ЦИП, те да му је посебно драго што ће пројекат радити домаћа компанија и младе архитекте које су победиле на конкурсу.

Прочитајте још: Отворене понуде за постављање шина на Мосту на Ади

Додао је да је важно да се мост замени првенствено из саобраћајног и безбедносног разлога, а да ће мост бити и модернији и лепши.

"Нови мост преко Саве потпуно се уклапа у визију и перспективу једног лепшег, бољег и модернијег Београда", истакао је Мали.


Градоначелник је рекао и да ће заједно са суграђанима одлучити где ће стари мост бити постављен након изградње новог, а да се за сада гласа између повезивања Земунског кеја са Великим ратним острвом и Новог Београда са Адом.

"Овај мост ће бити круна на овом делу Београда на води, а ми ћемо у наредних неколико недеља, најкасније два месеца потписати и уговор са пројектантом који ће радити дизајн тунела који ће повезивати Савски амфитеатар са Булеваром деспота Стефана.", рекао је Мали и најавио изградњу тунела за наредну годину.

"Тим тунелом ћемо смањити између 11 и 14 одсто транзитног саобраћаја кроз центар града и потпуно променити саобраћај, унапредити и повећати ефикасност", казао је Мали.

Директор Саобраћајног института ЦИП Милутин Игњатовић рекао је да је пресрећан због изградње новог моста као и да сматра да ће бити најлепши у Европи.

"Кроз стари мост нема пловности због растојања стубова, а нови ће имати потпуну пловност кроз Саву за све европске бродове", закључио је Игњатовић.