АВИОНСКА бомба из Другог светског рата пронађена је данас у Сави, у близини Старог железничког моста, на месту које је предвиђено за стуб новог прелаза преко реке. Рониоци су експлозивну направу нашли на дубини од седам метара, док су претраживали дно реке, у оквиру једне од припремних фаза за изградњу новог моста. Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да нема опасности по грађане.

- Бомба ће бити уклоњена и нема опасности за грађане, а ми ћемо испитати комплетно ово тло и тако ћемо обезбедити да нови савски мост буде изграђен на стабилном тлу.

С обзиром на то да је Београд бомбардован неколико пута у 20. веку, претпоставља се да пронађена неексплодирана бомба потиче из Другог светског рата. Авио--бомбу, која се према незваничним информацијама не налази на пловном путу, обезбеђују припадници речне полиције и рониоци ће је извадити чим метеоролошки услови буду повољни. После тога, контрадиверзиона екипа ће прегледати експлозивну направу и однети је на уништење.

МИНЕ НА ГРАДИЛИШТУ

ПОДСЕТИМО, прошле године на градилишту “Београда на води”, у размаку од неколико месеци, пронађено је више заосталих експлозивних направа. У фебруару 2017. године на овој локацији нађена је неексплодирана бомба из Другог светског рата, а у октобру радници су ископали мину, испоставило се, из истог историјског периода.

Фото В. Данилов