ЦЕНА боравка малишана у вртићима остаће иста и у следећој години, потврдио је за "Новости" Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту. На основу калкулације, коју су урадиле стручне службе Секретаријата, економска цена обданишта остаће 27.952 динара, као и до сада. Родитељима ће и у 2019. години износ на уплатници бити 5.590 динара месечно.

Град ће наставити да субвенционише боравак малишана у државним предшколским установама плаћањем 80 одсто од утврђене реалне цене, што "претворено" у бројеве износи 22.361 динар. Градски секретар истиче да је интерес грађана на првом месту, тако да ће родитељи и даље плаћати 20 одсто од економске цене.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
"Новости" читају и млади и стари

- Родитељи ће и у следећој години плаћати исту цену вртића - каже Гак за "Новости". - Настављамо рад на томе да што више деце буде обухваћено предшколским образовањем, као и да се смање листе чекања за упис у вртиће. У државним и приватним вртићима борави око 30.000 малишана више него пре 10 година, што говори да је око 70 одсто деце обухваћено предшколским образовањем.

Из градске касе ће се и у следећој години издвајати новац за бесплатни боравак појединих категорија најмлађих. Статистика говори да је од плаћања рачуна изузето око 5.800 деце, што је око 300 више него прошле године. Највише најмлађих, око 89 одсто, ово право остварује као треће и свако наредно дете у породици. Осим овог критеријума, у вртићима бесплатно бораве и деца чије породице примају социјалну помоћ, малишани без родитељског старања и они са сметњама у развоју.

- Социјална политика Града и Секретаријата за образовање и дечју заштиту увек ће бити помоћ онима којима је то најпотребније, и они су ослобођени плаћања пуне цене вртића - истиче Гак.

Будући да је економска цена за боравак детета у државном вртићу 27.952 динара, то значи да град Београд годишње издваја скоро две милијарде динара за бесплатан боравак осетљивих категорија деце. Највише деце бесплатно борави у вртићима на Звездари, потом Чукарици и на Новом Београду.

"Привилегије" има више од 3.500 малишана узраста од три до шест година који похађају вртић, док има око 2.000 беба чији су родитељи ослобођени плаћања рачуна за вртић. У 17 предшколских установа са 314 објеката уписано је око 60.000 деце, а Град субвенционише боравак око 16.000 малишана у приватним предшколским установама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
"Крцко Орашчић" у "Комбанк дворани": Деца уживала у причи и игри

НА ЛИСТИ ЧЕКАЊА 2.700 МАЛИШАНА

НА листи чекања за упис у вртић налази се око 2.700 малишана. То је око пет пута мање него у пролеће прошле године. Очекује се да ће до краја следеће године овај број бити још мањи.

Изградњом монтажних вртића требало би да се обезбеди око 2.000 места, а капацитети ће бити повећани преуређењем простора које су уступиле општине, Војска Србије, школе...