ЗБОГ проблема са нерашчишћеним имовинским односима, друга фаза изградње фекалног колектора "Јелозовац" се одужила, али би, према најавама из Града, требало да буде завршена до краја године. На тај начин решиће се деценијски проблем са септичким јамама и одводом фекалија, који мучи мештане вождовачких насеља - Јајинаца, села Раковица и дела Кумодража.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Изградња јелезовачког колектора

Како наводе у градској управи, Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу уговорила је извођење радова, али се чека завршетак поступка у вези са имовином.

- Пред надлежним органом општинске управе ГО Вождовац у току су поступци решавања имовинско-правних односа за трасу колектора, односно установљавање службености пролаза на деловима катастарских парцела преко којих прелази траса колектора - кажу у градској управи. - Дирекција је током последње две године извела радове на изградњи деонице јелезовачког колектора, дужине око 900 метара, а преостала деоница за изградњу дугачка је око 2.700 метара.

И у Општини Вождовац очекују скори завршетак радова.

- На том потезу имамо око 5.000 септичких јама - каже за "Новости" Александар Савић, председник Општине Вождовац. - За око 95 одсто парцела је урађена експропријација, а остао је још један предмет за који би врло брзо требало да се дају изјаве. Готово сва решења су правоснажна и очекујемо да завршимо са тим. Изабран је и извођач, али смо имали великих проблема јер је било много власника, које смо тешко нашли, па је поступак потрајао. Ова процедура, која траје три године, биће приведена крају.

ГЛАВНИ ОДВОДНИК ОТПАДНИХ ВОДА

Јелозовачки колектор је главни одводник употребљених вода за насеља дуж Јелезовачке долине, од улива у Бањички колектор, кроз насеље Јајинци и Миљаковац 3, све до Спомен-парка "Јајинци". Употребљене воде из колектора "Јелезовац" уливају се у Бањички колектор и даље иду Топчидерским канализационим системом, док се кишне воде усмеравају у Јелезовачки поток.