У Бео Зоо врту данас је свечано отворен нови пингвинаријум, у којем за сада станује 17 пингвина који су у Београд дошли из вртова из Беча и Уједињених Арапских Емирата.

Београдски зоолошки врт је као становнике пингвине имао пре више од 30 година, а нови пингвинаријум грађен је нешто дуже од три године и у њега је уложено између 350.000 и 400.000 евра.

Прочитајте још: Шести "Дог фест"

У пингвинаријуму, који је изграђен по највишим стандарима, има места за 40 пингвина, а садашњих 17 су хумболтови пингвини, који живе на обалама Чилеа и Перуа у Јужној Америци.

Свечаном отварању присуствовали су заменик градоначелника Београда Горан Весић, директор Бео зоо врта Србољуб Алексић, као и отправник послова амбасаде УАЕ у Београду Абдулрахман Алшамси.

Прочитајте још: Београдски зоо врт добија пингвинаријум

Весић је истакао да је данас важан дан за београдски зоолошки врт, све Београђане, а нарочито за најмлађе јер, како је навео, зоолошки врт осим забаве служи и за едукацију.

Он је прецизирао да је седам пингвина дошло из Беча, а десет из УАЕ, у чему је посредовала амбасада Србије у тој земљи.

Подсетио је да зоолоши врт у Београду постоји од 1936. године и да је настао на необичан начин за данашње услове.

Facebook


"Тадашњи градоначелник Београда Влада Илић, један од најбогатијих Југословена у Краљевини Југославији, поклонио је ово земљиште граду Београду, као и зоолошки врт и прве животиње које су се уселиле, а једна од њих, алигатор Муја, и данас је жив", рекао је Весић.

Врт годишње посети више од 400.000 посетилаца што је, како је рекао Весић, највећа посета институцијама у Београду.

Он је захвалио свима који су учествовали у изградњи пингвинаријума, навео да је срећан што је тај пројекат завршен, те најавио нова улагања.

Алексић је казао да су на изградњи захтевног објекта за наше просторе радили најбољи стручњаци из Србије који су се усклађивали са променама и захтевима запослених у врту.

"Имамо један од најмодернијих простора у Европи за пингвине. Они су навикнути на временске услове код нас, дошли су са много веће врућине, у пингвинаријуму имамо и унутрашњи простор који је специјално направљен у случају да су превелике врућине, као и системе за хлађење", рекао је Алексић и додао да ће се "породица пингвина из Београда" ширити.

Алшамси је рекао да му је драго што су пингвини донирани Београду, што показује добру сарадњу између УАЕ и Србије.

Како каже, ово је добар знак и за индустрију.

"Сигуран сам да су пингвини у сигурним рукама и надамо се да ће ово бити велика атракција за Бео зоо врт у будућности", рекао је Алшамси.