ТИНЕЈЏЕРКА Љубица Огњеновић (15) из Старе Пазове представљаће Србију на самиту "Глобално лидерство младих амбасадора", који се од 20. до 27. јула одржава у Чикагу! Она ће бити једина учесница са Балкана на овој манифестацији, међу 25 момака и девојака узраста од 14 до 16 година из целог света. Међутим, једина препрека ка путу на који ће ускоро кренути је недостатак лаптопа, који јој је неопходан за учешће на самиту, али и за даље образовање.

Прочитајте још - Срђан Огњановић: Наша деца освајају свет

За конкурс, који је организовала америчка амбасада у Београду, сазнала је свега три дана пре његовог завршетка. Успела је да напише пет различитих есеја на различите теме о лидерству жена, што ће бити главна дискусија на самиту, и да завреди одлазак у Чикаго.

- Тамо ћу ићи са мојом наставницом биологије. Узбуђена сам због пута, јер никада пре нисам ишла ван Европе. Очекујем да стекнем драгоцено искуство, научим нешто ново, али и остварим бројна пријатељства - за "Новости" прича Љубица. - Циљ ми је да се свакодневно усавршавам, и ово је права прилика за тако нешто.

Ова талентована тинејџерка завршила је Основну школу "Симеон Араницки" у Старој Пазови поневши Вукову диплому, а такође је била и ђак генерације, и на многим такмичењима односила прве награде. За енглески језик се заинтересовала још на почетку школовања, да би га касније усавршавала гледајући филмове без превода и читајући књиге.

Прочитајте још - Математичка гимназија најтрофејнији српски клуб

Љубица живи са самохраном мајком Горданом, која ради у трговини и има ниска примања. Због приказаног знања у основној школи, она је добила стипендију Интернационалне школе у Београду где ће наставити своје образовање, али средства за остале трошкове мора да обезбеди сама.


ЖИРО РАЧУН

ФОНДАЦИЈА хуманости Компаније "Новости" позива све добре људе да помогну овој девојци и олакшају јој даље образовање. Такође, новчана средства се могу уплатити на жиро рачун фондације 205-5621-06, а у наставку колоне потребно је уписати 10005716259, Фонд хуманости, Трг Николе Пашића 7, Београд. Да Љубица настави да се успешно школује и оствари свој сан и постане новинар.