КРЕМАТОРИЈУМ за животињске лешеве, који је предвиђен у оквиру комплекса гробља за кућне љубимце у Блоку 51 у Новом Београду, требало би ускоро да почне да се гради. Набавка за израду техничке документације за прибављање грађевинске дозволе и извођење радова расписана је недавно.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Весић потврдио: Београд од 1. јануара забрањује пластичне кесе

Овај центар за спаљивање животињског отпада дефинисан је као објекат спалионице за угинуле животиње, који ће се састојати из две целине, дела за пријем и чување и крематоријума.

- За потребе гробља за љубимце планирана је и израда хладњаче, која ће се налазити у "прљавом" делу гробља - стоји у спецификацији.

Ово је само један од објеката који ће олакшати потребе власника кућних љубимаца, који до сада у престоници нису имали где да испрате своје љубимце на вечни починак. У јануару је потврђен урбанистички пројекат за градњу гробља после јавног увида, што је био један од предуслова да се настави са даљим поступком.

Почивалиште за кућне љубимце простираће се на парцели од 1,5 хектара између ауто-пута и Улице Марка Челебоновића, а на гробље ће се улазити из Улице Сурчински пут.

ПРОСТОР ЗА УРНЕ И ГРОБНА МЕСТА

НА највећој површини налазиће се класична гробна места, око 1.500, а остатак је предвиђен за урне, око 800 места. И угинули становници Београдског зоолошког врта добиће посебан одељак на овом гробљу. Предвиђен је својеврстан спомен-парк, како би ове животиње биле сачуване од заборава. Осим тога, предвиђени су и розаријуми и колумбаријуми, крематоријуми.