ТОКОМ целе године становници главног града имају прилику да бесплатно користе различите програме и едукације намењене свим узрастима. Пројекте у потпуности финансира Град Београд при чему се садржајно подједнака пажња придаје сениорима и најмлађим суграђанима. О свим програмима и начину пријављивања Београђани се могу информисати путем сајта Града Београда на адреси www.beograd.rs.

Секретаријат за спорт и омладину током школске године труди се да понуди програме за ученике свих узраста који имају едукативни и креативни карактер и обухватају велики број радионца из области уметности, културе и науке.

Примера ради, у сарадњи са Универзитетским спортским савезом Београда организовани су садржаји за студенте и то пливање од новембра до децембра, плес од октобра до децембра, куглање од краја септембра до децембра, стреличарство и баскет.

Надлежни секретаријат није изоставио ни студенте са инвалидитетом будући да је током године уведено и бесплатно пливање за ове групе.

Прочитајте још - Сениор” картица: Уштеде на 200 локација

И Секретаријат за привреду укључио се у финансирање садржаја за суграђане у сарадњи са професорима Пољопривредног факултета. Тако су обуке из области пчеларства, органске повртарске производње и воћарства често тема бесплатних предавања.

Посредством "сениор картице" која је уведена крајем 2017. године пензионерима су омогућени додатни попусти за многобројне здравствене услуге, у великом броју трговинских ланаца, позориштима и спортско-рекретационим центрима.

"ХАЛО БЕБА"

Секретаријат за здравство финансирао је програм Градског завода за јавно здравље. Реч је о телефонском саветовалишту за маме, новорођенчад и њихове породице које је доступно 24 сата, седам дана у недељи.

"НЕ - ГОВОРУ МРЖЊЕ"

Канцеларија за младе Града Београда спроводи вршњачку едукацију у циљу борбе против расизма и дискриминације а све у сврху промоције различитости и инклузије мањинских група. Програм се спроводи у десет престоничких средњих школа.

"ВИКИ - СЕНИОР"

Пензионери старији од 65 година осим што имају право на бесплатну чланарину у Библиотеци града Београда, имају покренут и бесплатан курс компјутерске обуке. Тренутно се реализује програм и пројекат "Вики - сениор" у оквиру којег се старија лица едукују да постављају садржаје на интернет-страници "Википедија".

Прочитајте још - Београђани шпартали музејима

ТУРЕ КРОЗ МУЗЕЈЕ

Корисницима услуге Клуба пензионера нуде се бесплатне туре кроз све музеје у саставу Музеја града Београда, а кроз сарадњу са Геронтолошким центром. Преко општинских организација за рад са сениорима постоји услуга бесплатног вођења кроз музеје.

БАЗА ЗА ИСТРАЖИВАЊА

Велика база података Музеја града Београда на располагању је студентима бесплатно за сва истраживања, израде радова и слично. У оквиру ових програма академцима су доступни сви музеји у саставу Музеја града Београда.

"БОЈЕ АФРИКЕ"

Музеј афричке уметности, уз подршку Секретаријата за спорт и омладину, током предстојећег зимског распуста организује бесплатан програм за старије основце и средњошколце под називом "Боје Африке", креативне радионице и изложбе радова. Програм је осмишљен као интензиван мини-курс.

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

Током септембра у престоници се у оквиру програма Дани европске баштине организује низ бесплатних посета културним знаменитостима. Традиционално се отварају градска здања, историјске куће, легати и други простори који током године нису доступни за публику и где се приређују посебни програми. Пријављивање се обавља у информативном центру Туристичке организације Београда.