УСЛУЖНИ објекти који немају своја паркинг места и дворишта највише су погођени новом одлуком о снадбевању која ће на снагу ступити 1. децембра. Они ће продавнице морати да опреме робом од 20.00 до 7.00 часова, а сви они који се оглуше о ову одлуку кажњаваће комунални милиционери. Висина казне засад још није позната.

Како кажу огорчени трговци, овај потез на дугорочне стазе коштаће њих, али и потрошаче, јер постоји бојазан да ће због ове одлуке у наредном периоду можда доћи и до повећања цена производа. Градским челницима, пак, било је најважније смањење саобраћајних гужви у престоници. Јер, доставна возила у значајној мери отежавају кретање због честог заустављања у десној траци од 9.00 до 14.00, како им је дозвољено садашњом градском одлуком.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Snabdevanje restorana i radnji ubuduće od 20 do 7 ujutru, kazne i za dostavljače, i one kojima se dostavlja roba. Evo od kada važi nova odluka

Нова одлука укида могућност да се снабдевање обавља између 9.00 и 14.00. Такође, изискује и додатне ноћне смене које ће послодавци коју немају 24-часовно радно време морати да уведу. Нико од њих, наравно, не помиње да ће истовремено престати потреба за радом возача у преподневној смени, као и да се достава у великим светским градовима углавном обавља ноћу.

- Привредници ће морати да обезбеде дупло већи број возила како би се испорука обавила у једној, односно само ноћној смени јер више неће бити могућности да се то учини у две или све три смене - објашњавају за "Новости" запослени у великим трговинским ланцима. - За објекте који не раде ноћу неизводљиво је да се испорука спроведе после 20.00 а пре 22.00, када се већини запослених завршава друга смена.

Из трговинских ланаца додају и да се у наредном периоду може очекивати и повећање цена одређених производа због повећања броја радника који ће бити ангажовани у ноћној смени, која се по закону, плаћа 26 одсто више.

- Постоје производи који се само могу испоручити током дана због специјалних поруџбина какве су пекарски или посластичарски производи и то се мора додатно усагласити са прописима - додају саговорници.

Трговци су се овом приликом чак досетили оних који немају своје возаче и пољопривредника који преко дана раде у пољима или пластеницима.

- Они су принуђени да од сада само ноћу развозе своје производе, и за то нису додатно плаћени - кажу трговци.

СТАНАРИ

КАДА почне да се примењује ова одлука, можда ће станари зграда, у чијој близини су продавнице, трпети додатну буку.

Надлежни из Секретаријата за послове комуналне милиције нису се изјашњавали ни о висини казни ни поводом евентуалне буке.