НИКО не плаћа услуге Николе Кусовца. Нисам узимао никоме ни динара за стручно мишљење - тврди историчар уметности Никола Кусовац, реагујући на изјаву Зорана Јовичића, власника збирке слика које су ових дана изложене у Кући легата и које су узбуркале стручну јавност због могућих фалсификата.

У тексту "Између сећања и заборава - чувари реда" објављеном у јучерашњем броју "Новости", Зоран Јовичић је рекао да Кусовац наплаћује "700 динара за издавање сертификата".

- Свима који дођу код мене са сликама, кажем: "ово не ваља - баците" или "ово је добро - чувајте". И Јовичић је могао да дође, рекао бих му да слике ништа не ваљају, да их склони и не прави бруку - каже Кусовац за "Новости". - Да је Јовичић дошао, не би било ове бруке, а не би га коштало ништа. Зато је одговоран. Знао је где може да добије информацију за сваку слику. Зато је крив.

Кусовац каже да је издавање стручног мишљења у писаној форми препустио галеристи.

- Накнада коју наплаћује галериста је врло скромна. Не дам да буде преко мере. Али то нема везе са Николом Кусовцем - објашњава угледни историчар уместности.

ПОХВАЛА "НОВОСТИМА"

- НЕ дај боже да се "Новости" нису огласиле - каже Кусковац.

- Неко би помислио да у Београду не знају ко је Надежда Петровић, ко је Игњат Јоб. Захваљујем се вашем листу и похваљујем га што је скинута љага са образа стручњака. Све се променило после ваше интервенције.