Након успешне дистрибуције у Француској и Шпанији, филм "Терет" Огњена Главонића започео је биоскопску дистрибуцију у Америци у петак 30. августа, саопштили су из Филмског центра Србије.

Прочитајте још: Стижу нам хитови из Венеције

Премијера је одржана у њујоршком Линколн центру, где ће филм недељу дана бити приказиван у пет термина дневно.

Линколн центар је организатор престижних манифестација као што су Њујоршки филмски фестивал и New Directors/New Films.

Прочитајте још: LIFFE ПОБЕДА КУЛТУРЕ: Милош Биковић отвара фестивал у Лесковцу

"Терет" су у Њујорку представили продуцент филма Стефан Иванчић и директорка фотографије Татјана Крстевски.

Од 6. септембра, "Терет" ће се наћи и на репертоару биоскопа у Чикагу, Сан Хозеу и Санта Феу.

Реакције америчке критике су изузетно позитивне те је на листи филмова који ове недеље улазе у биоскопску дистрибуцију портала "Rotten Tomatoes" "Терет" тренутно једини филм са стопостотним позитивним приказима.

У Њујорк Тајмсу филм је изабран за ''Critic''s Pick'', тј. издвојен је као "избор критичара" ове седмице.

Одличне критике појавиле су се и у неким од најрелевантнијих часописа за филм и културу као што су Филм Цоммент, Артфорум, сајтовима RogerEbert.com, NPR, The Wrap, A.V. Club...

Занимљиво је да је већина америчких критичара истакла да "Терет" оштро критикује НАТО бомбардовање Србије, као и да је то филм који на јединствен начин приказује и позива на одговорност, али и разумевање живота и понашања обичних људи у Србији, те нуди нови, комплекснији поглед на ратове у бившој Југославији.

Утицајни портал "Roger Ebert" оценио је филм са четири од четири звездице, уз закључак да се ради ''''очаравајућем дебитантском филму'''' и "једном од најбољих филмова ове године".

Глен Кели, колумниста "Њујорк Тајмса" је рекао да ''''филм чија је радња смештена у Југославију уништену насиљем поставља сна?на питања о личној одговорности".

''''Филм цесте са тмурном палетом и језгровитим али суптилним сценаријем, Терет складишти дубине испод своје на први поглед минималистичке површине, комплексности које се откривају и оживљавају у успутним дијалозима, погледима и потентним детаљима.'''' пише Имоген Сара Смит у Film Comment-у.

''''Из ужаса рађа се рефлексија, а овај изванредни филм сведочи о томе да про?лост не мора увек бити само пролог, чак и када се историја понавља тако често.'''' каже Кристофер Л. Рид са сајта Film Festival Today.

Подсећамо, "Терет" је један од шест пријављених кандидата за избор српског представника за награду Оскар.

"Терет" је имао светску премијеру на Канском фестивалу 2018. године, након чега је приказан на преко 80 међународних фестивала, освојивши 25 награда, међу којима су и оне за најбољи филм на Фестивалу Ауторског Филма у Београду, Загреб Филм Фестивалу, награда за најбољег редитеља на фестивалу у Маракешу, као и Срце Сарајева за најбољег глумца које је добио Леон Лучев.

Филм прати причу Владе возача камиона у току НАТО бомбардовања Србије 1999. године. Док пролази кроз непознате пределе окружен последицама рата, Влада не зна и не жели да зна шта је то што превози, али тај товар временом постаје његов терет.

Поред Леона Лучева у споредним улогама се појављују и Павле Чемерикић, Тамара Крцуновић, Игор Бенчина и Иван Лучев.