Добитници Нобелове награде за књижевност су аустријски писац Петер Хандке (2019) и пољска књижевница Олга Токачук (2018) управо је објавила Шведска академија. Након што је прошлогодишње проглашење било одгођено због скандала са сексуалним злостављањем, ове године су објављена два добитника.

Прочитајте још - Хандке: Због НАТО бомбардовања осећам гађење према људској врсти

ПЕТЕР У ПОРУЦИ СВОМ ПРЕВОДИОЦУ :ПОБЕДИЛА ЈЕ КЊИЖЕВНОСТ

"Осећам се и срећно и одушевљењо, али и исцрпљено, "као после тешке и дуготрајне битке", у којој је победила књижевност" рекао је у краткој СМС поруци Петер Хандке,добитник овогодишња Нобелова награда за књижевност,свом пријатељу и преводиоцу на српски језик Жарку Радаковићу.

Ову поруку једног од најзначајнијих писаца немачког језика и савремене светске књизевности, писца стотинак књига, романа, приповести, драма, поезије, есеја, журнала и филмских сценарија; аутор више филмова, и коаутор и сарадник у многим филмовима Вима Вендерса , добитника низа међународних и награда које су му припале у Србији, јер Петар Ханде је велики пријатељ Србије,Тањугу је пренео Радаковић у телефонском разговору из Немачке.

"Нобелову награду за књижевност је више него заслужио, са очитим закашњењем" рекао је Радаковић који је на српски превео 25 Хандкесових књига и за кога, како каже, вести из Стокхолма делују нестварно, као сан. Али додаје да је немогуће не сетити се данас свих непријатности које је писац доживљавао у настојању многих да политички дискурс уплету у уметност.

"Никако не тврдим да је уметност свет "ни на небу ни на земљи". Али ни један писац, а поготово не овај, никада не може, нити сме, да буде само функционер у одређеном идеолошком, политичком или економском систему.

Велики писац је увек и отпор општем, утврђеном, а поготово непровереном мишљењу" казао је Радаковић и додао је Хандке, независно од свих досадашњих уплитања са стране у процењивања његовог уметничког опуса, па и независно од сопственог репертоара у свом књижевном послу, несумњиво један од највећих писаца данашњице, оценио је он.