У реконструкцију позоришта "Бора Станковић" у Врању држава је уложила укупно 359 милиона динара, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић на свечаном отварању позоришта и истакао да је та зграда сведочанство искрене намере да се улаже у културу и да се испуњавају дата обећања.

ВучиЋ је истакао да цени људе који дрзе своју реч и додао да се он обавезао да се обнови оно сто је уништавано и затварано.

"Одржали смо реч, ради Народни музеј у Београду, Музеј савремене уметности...буде се из сна центри културе", казао је он, најављујући да ће од Суботице до Врања, а не само у Београду, бити отварана позориста и музеји.

"За разлику од самозване, а тиме и лажне кутлурне елите, која се трудила да у протеклом периоду затвара биоскопе, позориста музеје и библиотеке, ми тако не можемо и нећемо", поручио је Вучић.

Најавио је да ће веће плате имати радници у сфери културе, јер то заслужују како би са више ентузијазма образовали и васпитавати генерације које долазе.

Вучић је подсетио да је зграда позоришта изгорела 2012. године и нагласио да је држава морала да уложи велики новац у његову обнову, јер без тог позоришта културни живот Србије није могао да буде потпун.

"Реконструкција је била инжењерски захтевна, није била ни лака, ни јефтина. Република Србија је уложила 173 милиона динара, а град Врање 186 милона", рекао је Вучић и напоменуо да је и од дела новца који је обезбедио град - добар део добио опет од државе.Вучић је честитао глумцима који су чували позориште и када зграде није било и додао да је то била велика ствар за грађане који су их гледали и, како је рекао, надали се бољим данима.

Председник је казао да су глумци из Народног позоришта могли да долазе у Врање новим аутопутем и истакао да је држава, иначе, много новца уложила у развој пчињског и јабланичког округа.

"Али, не би вредело ништа да није било вас који сте чували душу позоришне уметности и борили се за градњу овог прозоришта и дочекали да можете представе да одржавате".

Вучић је рекао да је Бора Станковић, чије име носи градско позориште, био најбољи хроничар свога времена и подсетио да га је Јован Дучић назвао песником, високо ценећи његово дело.

Вучић је рекао да скоро да нема писца у Србији који је био толико значајан за град у коме је рођен као што је то био Станковић и додао да су "и Коштана и Митко" из његовог дела усађени у свест људи тог дела Србије.

Председник је приметио да Бора Станковић има у Врању и своју улицу, парк, школу и позориште, иако је живео свега 51 годину, а од тога је 33 године био писац.

Вучић је подсетио да иза Боре практично није остао ниједан рукопис, јер су изгорели у Првом и Другом светском рату.

"Ова зграда је добро сведоцанство о насем циљу и искреном труду и борби народа и људи у Врању", рекао је Вучић.

Он је цитирао и речи Боре Станковића: "Ако си се упутио према циљу, а тим путем почео да застајкујеш и камењем гађаш сваког пса који на тебе лаје, никада на циљ нећес стићи", и поручио:

"Ми свој циљ знамо и никаква препрека која нам се испреци на путу неће нас спрецити да до њега дођемо".

Вучић се захвалио на добродошлици грађанима који су га сачекали и поздравили испред позоришта.


ПОКЛОН ЗА ПРЕДСЕДНИКА: ДРЕС ФК "ВРАЊСКА БАЊА"

Председник Александар Вучић је данас после подне, током посете Врањској бањи, био гост локалног истоименог фудбалског клуба.

Од представника клуба на поклон је добио дрес ФК "Врањска бања".

Тај фубалски клуб игра у четвртом рангу такмичења, у Зони "Југ".