Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оценио је данас да је убиство 13 крајишких Срба на Коранском мосту у Карловцу, на данашњи дан 1991, "један од бројних доказа усташког карактера режима" првог председника самосталне Хрватске Фрање Туђмана.


У саопштењу за јавности, Линта је подсетио да су хрватска полиција и паравојне формације 21. септембра 1991. године на Коранском мосту убили 13 а тешко ранили четири припадника резервног састава ЈНА, углавном из кордунашког мјеста Крњак, а тим "свирепим злочином послана је јасна порука српском народу на Кордуну и шире да им нема живота у Туђмановој Хрватској".


Прочитајте још: БРУТАЛНО УБИСТВО ВОЈНИКА ЈНА: Првооптужени ослобођен, само за суд није убица


Он је такође подсетио да је хрватско правосуђе за овај злочин осудило тек 2014. године Михајла Храстова на свега четири године затвора, што представља дубоко понижавање и вређање убијених Срба и њихових породица.


"Хрватско тужилаштво и суд су за овај злочин оптужили само Храстова иако су судско-медицински налази јасно показивали да је у овом бруталном злочину учестовало више људи. Поред тога, није утврђено ко су били налогодавци овог злочина", истакао је Линта.


Он је поново затражио од српског Тужилаштва за ратне злочине да покрене истрагу за злочин на Коранском мосту с циљем да налогодавци и остали извршиоци убиства 13 крајишких Срба буду процесуирани.