Тужиоци Специјалног суда у Хагу, формираног за злочине које су починили бивши припадници тзв. ОВК над Србима и другим неалбанцима током последњих сукоба на КиМ, упутили су петнаестак нових позива за саслушање бившим припадницима те паравојске.


То је, према писању Газете Експрес, потврдио потпредседник удружења косовских ветерана и бивших припадника тзв. ОВК, Насим Харадинај, додавши да су овог пута позиве добили бивши припадници тзв. ОВК, али и цивили.

Насим Харадинај је за Експрес рекао да се Специјални суд према припадницима тзв. ОВК односи као, како тврди, према робовима.

Сматра да су ти позиви на саслушања "подсмех косовским институцијама".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пред Специјалним судом у Хагу и Наим Маљоку

Према његовим речима, ти позиви за саслушање су бесмислени и њима се неки позивају као сведоци, неки као осумњицени, а неки и као осумњичени сведоци.

"Те позиве они шаљу као да смо ми робови", рекао је Насим Харадинај.

Каже да је о нехуманом односу Специјалног суда према бившим прпадницима тзв. ОВК удружење обавестило адвокате Краљевског суда у Великој Британији.

"На састанку са адвокатима Краљевског суда Велике Британије који смо имали, били су изненађени нашим жалбама на такав приступ Специјалног суда. Обећали су нам да ће се позабавити овим питањем и да ће налазе објавити у најпопуларнијим британским и америчким новинама, а обећали су и да ће се обратити и тужиоцима Специјаног суда", рекао Насим Харадинај.

Насим Харадинај је потврдио да је да бивши припадник тзв. ОВК, Петрит Бојаџију, отпутовао у Хаг, где ће данас бити сашлушан у тужилаштву Специјалног суда.