Апелациони суд у Приштини потврдио је пресуду Основног суда у Пећи којом је Милорад Зајић (76) повратник из Клине, ослобођа одговорности за извршење кривичног дела ратни злочин против цивилног становништу а услед недостатка доказа. Како је јуче саопштио новинарима адвокат, Дејан Васић, Зајић је од стране Специјалног тужилаштва у Приштини оптужен да је као припадник Војске Југославије учествовао у сукобима код села Дишевић у општини Клина, када су убијена три стара и парализована члана породице Мармулаку.


- Жалбени суд је прихватио став одбране и првостепеног суда да тврдње сведока како је Милорад наводно виђен униформисан и наоружан на месту убиства не могу бити основи за утврђење његове одговорности за кривично дело које му је стављено на терет - истиче адвокат Дејан А. Васић и подећа да је Зајић био ухапшен 19. марта 2018. године када је отишао да полицији пријави да му је опљачкана кућа. У кућном притвору био је до марта ове године када је првостепеном пресудом ослобођен оптужби.

Иначе, према наводима представника Срба из општине Клина, суштински разлог лажних оптужби против Зајића јесте намера Албанаца да се докопају његове имовине, односно куће у самој Клини коју није желео да прода.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Оптужница против Србина из Клине због наводног ратног злочина


- Они који су га лажно оптужили за наводни ратни злочин желели су да га уплаше и натерају да прода имовину, што он није желео да учини - саопштили су „Новостима“ представници Срба из ове метохијске општине који су вест о потпуном ослобађању Зајића дочекали уз коментаре да правда мора победити али и да је овом повратнику првобитно нанета непримерена неправда због које је у притвору провео годину дана. И адвокат Дејан Васић у изјави за “Новости“ истиче да ће од косовских правосудних институција тражити надокнаду за време које је Зајић неосновано провео у притвору.