НОВИ САД, БЕОГРАД - Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, уз подршку удружења из читаве Србије, покренуло је интернет кампању која има за циљ да информише грађане о јамарењу, односно злостављању животиња и борбама животиња које се одржавају широм Србије иако су, како наводе, законом забрањене.


Према подацима којима располажу организације, око 1.000 лица у Србији активно злоставља животиње јамарењем, а чак 10.000 животиња сваке године жртве су овог вида суровог иживљавања.


"Најчешће жртве јамарења су лисице и јазавци, а неретко у овим незаконитим активностима страдају и пси који се боре с дивљим животињама", наводи Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.


Појашњавају да јамарење представља начин лова који се обавља уз помоћ обучених паса, најчешће теријера и јазавичара, а да је задатак паса да истерају дивљу животињу из јазбине, након чега је ловци убијају.


"Приликом јамарења долази до борбе паса са дивљим животињама, повређивања и кидања делова тела, као и изазивања страха, стреса, боли и патње животиња. На снимцима који су јавно доступни и којима се појединци хвале види се да организатори јамарења и обуке паса директно учествују у злостављању животиња", наводе у саопштењу и додају да се неретко, дивље животиње заробљавају и држе у нехуманим условима.


Закон о добробити животиња, истичу, забрањује злостављање и борбе животиња, док Кривични законик предвиђа казну до три године затвора и новчану казну за учиниоце који злостављају и убијају животиње на незаконит начин или организују борбе животиња.


"Сви снимци које смо користили у филму који смо направили за потребе кампање јавно су доступни, а објавиле су их особе које имају своје име и презиме. Јавни тужиоци ни у једном случају нису реаговали по службеној дужности", наводе у саопштењу и поручују да уколико било ко има информације о јамарењу, треба да се обрати полицији, као и ветеринарској и шумарско-ловној инспекцији.