ГИНЕКОЛОШКО-акушерска клиника "Народни фронт", после реновирања и набавке нове опреме у укупној вредности од 55 милиона динара, добила је банку за чување ембриона и најсавременији и најбољи центар за биомедицински потпомогнуту оплодњу (БМПО). То ову клинику, према речима министра здравља др Златибора Лончара, сада обавезује да има и најбоље резултате у БМПО.

За обнову одељења и набавку опреме 30 милиона динара обезбедило је Министарство здравља, а 25 милиона компанија "Нектар".

- Пратићемо успешност ове клинике, а мера за успех су рођене бебе - рекао је данас у посети овој болници министар Лончар.

Око 400.000 парова у Србији има проблем да добије дете, а пораст стерилитета је и проблем целог света, који се стално увећава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - До бебе лакше и јефтиније

- Држава је предузела бројне мере како би се таквим паровима изашло у сусрет, те су тако обезбеђена три покушаја вантелесне оплодње о државном трошку, а старосна граница померена је са 40 на 42 године - каже министар Лончар. - Радимо на томе да се омогуће о трошку државе и више од три покушаја, али хоћемо да средимо систем, да можемо да контролишемо колико је новца уложено и која је успешност, односно колико је беба рођено.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ембрион може на поклон само једном примаоцу

У "Народном фронту" рађено је годишње око 300 процедура БМПО, а циљ је да се сада тај број повећа на 500 и 600.

Парови ће моћи у банци ове клинике да сачувају ембрионе, тако да у следећем покушају, ако први није успео, неће морати да понављају тешке процедуре стимулације стварања јајних ћелија.


ЦИЉ - 35 ОДСТО УСПЕШНОСТИ

- САДА имамо најсавременије Одељење за биомедицински потпомогнуту оплодњу у држави, чиме су наши услови за рад изједначени са светским центрима, па се очекује да на том нивоу буде и наша успешност у овим поступцима - каже директор ГАК "Народни фронт" проф. др Жељко Миковић. - Успешност вантелесне оплодње у "Народном фронту" до сада је била око 30 одсто, а рачунамо да би сада могла да буде око 35 одсто. То је максимум који постоји у свету, више од тога не може да се постигне.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Непознат број беба рођених методом вантелесне оплодње