ПОСЛЕДЊИМ изменама и допунама најважнијег закона за возаче, потврђене су најаве да се за мања прекорачења брзине у насељу возачима неће изрицати заштитна мера забране управљања. Осим затвора, уведена је и новчана казна за насилничку вожњу.

Иако је подизање максималне брзине са 120 на 130 км/х изазвало највише пажње јавности, то није једина новина у предложеним изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја које је Влада прихватила.

Прочитајте још: Стефановић: Неће бити дуплих техничких прегледа


Исправљањем грешке из претходних измена донетих у марту ове године, потврђене су раније најаве да се возачима више неће изрицати казнени поени ни заштитна мера забране управљања возилом због прекорачења до 30км/х у насељу, већ само новчана казна од 10.000 динара која се у року од осам дана може преполовити.

Дакле, ако у насељу где је опште ограничење 50км/х возите, на пример, 79 или 80 км/х добићете само прекршајни налог, пише магазин САТ.

Тек уколико се крећете брзином од 81 км/х следи вам новчана казна од 10 до 20 хиљада динара. четири казнена поена и забрана управљања од најмање 30 дана, која се до сада изрицала за прекорачење веће од 20 км/х.

Прочитајте још: Петицијом укидају дупли технички!

Друга врло важна промена јесте додавање високе новчане казне за насилничку вожњу. До сада је за тај прекршај била прописана искључиво затворска казна у трајању од 30 до 60 дана или казна рада у јавном интересу од 240 до 360 сати. Тако остаје и даље, али се сада додаје и новчана у износу од 120 до 140 хиљада динара, или чак до максималних 150.000 уколико се насилничком вожњом још и изазове саобраћајна незгода.

Иначе ово је најтежи прекршај у саобраћају, у који спадају: претицање колоне преко пуне линије, два проласка кроз црвено светло за мање од 10 минута, вожња са више од два промила алкохола у крви, као и прекорачење брзине за више од 90 км/х у граду и за више од 100 км/х ван насеља.

Осим тога, за насилничку вожњу се изриче и 15 до 17 казнених поена, зависно од тога да ли је возач још изазвао и саобраћајну незгоду, и заштитна мера забране управљања у трајању од најмање девет или десет месеци.

(telegraf.rs)