ГРАД око кога се плете највише сумњи да је средином седамдесетих до половине осамдесетих био у средишту отмица новорођенчади је – Крушевац.

Прочитајте још: ЛЕКАРИ ДЕТЕ ОДМАХ ПРОГЛАСИЛИ МРТВИМ: Нашли доказе да је беба украдена

Ову тезу заступа део родитеља који сумњају да су им бебе украдене по рођењу и под чудним околностима, до данас нерасветљеним, дате на усвојење. Удружењу "За истину и правду о бебама" једна мајка из Канаде сведочила је, тако, да је на последњем спрату породилишта у овом граду, пре четири деценије редовно боравила непозната Немица, за коју се сумњало да је задужена за "селекцију" беба које ће ићи у иностранство.

Прочитајте још: КРАЉЕВЧАНИ ПОДНЕЛИ ПРИЈАВУ: Кривична због бебе из замрзивача

Један од дечака рођених, према папирима, у овој болници 1981. године сумња да је и сам био жртва крађе. Односно, да је његовим биолошким родитељима речено да је мртав, а да су затим урађени фиктивни папири са измишљеним именом мајке. За помоћ се обратио Владиној комисији за нестале бебе и Удружењу "За истину и правду о бебама", покушавајући да открије идентитет родитеља. У папирима је уписано име жене из села близу Алексинца, а усвојење је урађено преко тамошњег центра за социјални рад. Истрага Комисије и Удружења показала је да досијеа о усвојењу дечака - нема.

- Досијеи у периоду од 1976. до 1985. физички не постоје - потврдила је за "Новости" директорка Јасмина Николић. - За тај период у књизи усвојења постоје уписи, али нигде нема укупно 29 предмета. Претражили смо своју и архиву општине, тражили смо и преко Историјског архива, али ништа нисмо нашли.

Посебну пажњу посветили су случају усвојеника због ког је цела прича и почела да се одмотава.

- Уз податке које смо имали о биолошкој мајци, контактирали смо са матичном службом из села и Општином Алексинац, али тамо нема уписа рођења под њеним именом и презименом. Контактирали смо и са полицијском станицом, да видимо да ли је могуће пратити кретање те особе, међутим пошто немамо име њеног оца, датум рођења, ни матични број, остали смо без резултата. Исто се десило и у основној школи - кажу у алексиначком центру.

Фото П. Милошевић

Цео предмет Радиша Павловић, члан владине комисије и председник Удружења, предао је начелнику крушевачке полиције, а даљи потези очекују се од тамошњег тужилаштва. Јер ово је први конкретан доказ, каже Павловић, о крађи новорођенчади, на који држава мора да реагује, јер је у питању један од најстрашнијих злочина у тадашњој држави.

- У случају овог усвојеника постоје озбиљне индиције да су укључени не само тадашњи локални функционери, већ и људи из Државне безбедности - каже Павловић, и додаје да се својевремено причало о операцији "Звездано небо", наводно започетој у Крушевцу. Реч је о некаквом мрачном уговору, како се прича, потписаном у овом граду о извозу деце на усвојење, почевши од ратне сирочади надаље.

За дететом трага и Љиљана Јанковић (60) из Ниша. Вест да су пронађени први докази о крађи беба вратила јој је наду да ће и сама пронаћи сина, рођеног 29. августа 1982. године, у нишком породилишту.

- Мушко дете, по рођењу одмах је заплакало, све нормално. Имао је коврџаву косицу, на мене. Сутрадан сам чула да беба није добро и да мора у болницу у Београд, због компликације са плућима. Отпустили су ме кући, рекли да нема потребе да идем са дететом, а после неколико дана из Београда је стигла - умрлица. По отпусној листи дете се и даље водило као да је на лечењу. Почела сам да сумњам, па сам се вратила по отпусну листу, али је никада нисам добила, као ни извод из матичне књиге рођених - каже Љиљана.

Љиљана Јанковић

ЗВЕЗДАНО НЕБО

И ДАНАС постоји неколико сачуваних обдукционих налаза наводно умрлих беба на којима као дијагноза на енглеском пише "звездано небо"! Факсимиле тих докумената објавио је покојни новинар "Новости" Миша Ристовић у књизи "Рођени да нестану", а "Новости" су објавиле причу једне такве породице 2004.