ГИНЕКОЛОШКО-АКУШЕРСКА клиника "Народни фронт", због болничке инфекције изазване бактеријом клебсијела пнеумоније, прима само високоризичне труднице и породиље, а посете су забрањене све док трају посебне мере.

Од петка, када је инфекција откривена, нису регистровани нови случајеви заразе, речено је за "Новости" у Министарству здравља.

- Чим је откривена болничка инфекција, "Народни фронт" је обавестио инспекцију и Завод за јавно здравље Београда - кажу у ресорном министарству.

У Градском заводу за јавно здравље потврђују да је пријављена болничка инфекција на одељењу неонатологије, да су обављени дезинфекција и детаљно чишћење и да нема нових случајева инфекције.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ГАК:Вантелесна оплодња успешнија због замрзавања ембриона

- У консултацији са санитарним инспектором Министарства здравља и епидемиологом Градског завода за јавно здравље, истог дана су предузете наведене мере, које подразумевају пријем само високоризичних трудница и породиља, као и обуставу посета лежећим пацијентима - наведено је у саопштењу ГАК "Народни фронт".

У Министарству здравља кажу, за "Новости", да се, због посебних мера у ГАК "Народни фронт", труднице и породиље које нису у категорији високоризичних преусмеравају у друга породилишта, као и да има довољно капацитета.

- Нема разлога да се шири паника, али је неопходно да из предострожности наведене мере остану на снази још неколико наредних дана - наводе у ГАК "Народни фронт".

То подразумева и пооштрен епидемиолошки надзор, а Завод за јавно здравље Београда наставља епидемиолошка испитивања.


ПРОБЛЕМ СА КАНАЛИЗАЦИЈОМ

У БОЛНИЧКИМ условима ова бактерија најчешће изазива уринарне и респираторне инфекције и тзв. бактеријемије. ГАК "Народни фронт" је у неколико наврата последњих година имао регистроване болничке инфекције због проблема са водом и канализацијом.