Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је данас да је први задатак његовог министарства, пошто 1. јануара Република преузме финансирање домова здравља, да ради на успостављању јединственог броја Хитне помоћи за целу Србију, што би, како је оценио, могло да се реализује већ средином наредне године.

"Министарство 1. јануара преузмима домове здравља, који сада припадају локалним самоуправама, које их финансирају. Од 1. јануара њихово финанисрање прелази на ниво Републике, и први задатак нам је да направимо јединствен број", рекао је Лончар.

Према његовим речима, за реализацију тог пројекта потребно је минимум неколико месеци, можда и пола године.

Лончар је навео да је план да постоји четири или пет регионланих центара, да грађани који живе у граничним подручјима, када им је хитна помоћ потебна, не би морали да размишљају на којој се територији општине налазе.

Настојаћемо да буду обједињене све хитне службе, да ту буду и ватрогасци и полиција, као у већини модерних земаља, казао је министар.

ЛОНЧАР:ЛЕКОВИ НА БАЗИ КАНАБИСА МОГУ ПОД ЈЕДНИМ УСЛОВОМ

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да сви лекови на бази канабиса са тачно утврђеном и доказаном концентрацијом могу да уђу у Србију, али нико за то није тражио дозволу.

"Такви лекови са прецизно утврђеном концентрацијом канабиса и данас и јуце и сутра могли су и могу да уђу у земљу", рекао је Лончар новнарима, након што је са председником Србије Александром Вучићем обишао Градски завод за хитну медицинску помоћ.

Одлуку о легаилзацији канабиса у медицинске сврхе, како је рекао, не доноси Министарство већ струка која се сложила да сваки производ који има тачно назначен проценат и тачну концетрацију канабиса може да добије дозволу и уђе у земљу.

"Али зато се нико није јавио да добије дозволу", рекао је Лончар и додао да употреба канабиса у медининске стврхе није табу тема за Министарство.

"Не можемо да дозволимо да имамо супстанце у којима се не зна тачна концентрација канабиса. На пример имамо уље коме не знамо тачну концетрацију канабиса, шта ће се десити ако га неко узме и десе се поледице, ко ће бити крив - држава јер је то дозволила", рекао је министар.

Подсетио је да неке земље лелагизују, неке повлаче дозволе и да постоје разна мишљења.

Лончар је потврдио и да ће се радити на истраживању здравља нације.

Подсетио је да је Министарство урадило истраживања о употреби анитбиотика и интрахиспиталним инфекцијама.

Истраживања су обављена како бисмо имали тачно дефинисане податке докле смо стигли за време мандата, рекао је Лончар.