На војном полигону Берановац надомак Краљева у четвртак је у присуству представника Војске Србије и Министарства одбране, страних војних изасланика у Србији и других гостију, одржан „Дан високих званица“ у оквиру завршнице тродневног, другог по реду Међународног такмичења војних возача на којем је учествовало укупно девет војних екипа из оружаних снага Србије, Русије, Босне и Херцеговине, Мађарске и Италије.

Овом приликом најпре је одржан приказ савладавања теренске стазе теретним возилима „ФАП 2026“ и „ФАП 2228“ и демонстрација савладавања полигона са препрекама на асфалту, а потом су посаде теренским „ленд роверима“, са погоном на сва четири точка и редукованим преносом, имале задатак да у што краћем временском року савладају захтевну теренску стазу са препрекама.

Прочитајте још - ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ О НАОРУЖАЊУ: Стигло шест од 10 возила БРДМ2, хвала Путину!

- Другу годину за редом организујемо Међународно такмичење војних возача моторних возила. Посаде су се надметале у четири дисциплине и показале завидан ниво својих возачких вештина и обучености. Све је протекло без икаквих проблема у духу фер плеја - рапортира за „Новости“ пуковиник Жељко Ранковић, начелник Одељења за саобраћај и транспорт Управе за логистику и руководилац овог такмичења.

Циљ овог надметања које су успешно организовали Управа за логистику Генералштаба Војске Србије и Команда за обуку, по речима пуковника Ранковића је унапређење сарадње наше војске са оружаним снагама страних земаља из области безбедности саобраћаја, односно војног транспорта, као и у размени искуства у обуци и представљање капацитета Војске Србије за обуку возача неборбених возила.

- Ово је била и прилика да се сви такмичари друже, упознају, размене драгоцена искуства, као и да уче једни од других – додао је пуковник Ранковић. - За разлику од лане, стаза је ове године била захтевнија, а планирамо да наредне године уведемо и такмичење за више различитих возила.

Прочитајте још - Стигло 30 транспортера из Русије

Победа у укупном пласману заслужено је припала екипи Војске Србије, друго место екипи оружаних снага Руске федерације док су трећим местом морали да се задовоље припадници војске Италије.


Уз церемонију свечаног затварања такмичења у краљевачкој касарни „Рибница“ медаље победницима уручио је министар одбране Александар Вулин, али представницима медија није било дозвољено да присуствују овој свечаности.