РОДИТЕЉИ одлучују на ком ће језику деца да им се школују, а не Есад Џуџо и Сулејман Угљанин. Покушај да сву бошњачку децу упишу на босански је провокација и не дешава се први пут. И раније сам одлазио у Нови Пазар због овог проблема. Сви, па и Бошњачко национално веће, морају да поштују закон. Све школе у Новом Пазару добиће допис да морају да се придржавају закона и да не могу да уписују децу онако како жели БНВ.

Ово је за "Новости" изјавио министар просвете Младен Шарчевић, поводом захтева који су школама упутили БНВ и Град Нови Пазар да се, приликом уписа деце у школу, језик на ком ће малишани похађати наставу одреди сходно националној припадности родитеља. То, практично, значи да се родитељима ускраћује право да се изјашњавају на ком језику ће њихова деца похађати наставу. Такође, БНВ и Град Нови Пазар траже да се у свим школама до 30. септембра спроведе поновно изјашњавање родитеља, како би се они, који су се определили за српски, евентуално предомислили.

Шарчевић подсећа да су Угљанин и Џуџо, претходно 2017, тражили да њихови контролори "стоје над главом" родитељима у школама када се изјашњавају за језик на ком ће деца да уче.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Терају прваке да уче на босанском


- Сад су отишли корак даље, па траже да свако бошњачко дете аутоматски учи на босанском, мимо воље родитеља - наводи Шарчевић. - Свакога ко дође да упише дете секретар школе пита да се изјасни, постоји и могућност писаних изјава. Него, њима смета што се већина бошњачке деце изјаснила за наставу на српском и директори то поштују.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Притисцима уводе босански

Иначе, додатни проблем представља то што су БНВ и Град Нови Пазар, у допису школама, обећали да ће сносити трошкове уџбеника на босанском језику за децу која напусте наставу на српском. То је изазвало негодовање међу Србима, који се питају зашто ће Град плаћати уџбенике само бошњачкој деци, а не и српској и зашто су њихова деца дискриминисана.

Есад Џуџо

Допис који је упућен школама, осим представника БНВ, потписала је и председница новопазарске скупштине Ифета Радончић, која је и функционер СДА.

Како незванично сазнајемо, она је потпис на овај допис ставила док је градоначелник Новог Пазара Нихад Бишевац био одсутан. Он, како нам је објашњено, борави у Мајнцу, где је присуствовао отварању Исламског центра. Такође, како нам је незванично речено, Град не намерава да плаћа уџбенике бошњачкој деци, јер у буџету нису предвиђена средства за такво нешто.

Уписом деце и одабиром језика на ком ће похађати наставу, позабавио се и председник СДА Сулејаман Угљанин, који тврди да се спроводи дискриминација над Бошњацима приликом уписа деце у школе.

- Ове године број уписане деце на босански је дијаметрално супротан националној структури становништва, коју према последњем попису чини око 80 одсто Бошњака - рекао је Угљанин. - До тога је довело, између осталог, то што су запослени у школама у већини случајева уписивали бошњачку децу на нематерњи - српски језик без знања њихових родитеља.

Основна школа "Стефан Немања" у Новом Пазару

ПРЕТИ ТУЖБАМА

УГЉАНИН је затражио од руководилаца и запослених у школама да до краја овог месеца исправе своје грешке које се односе на упис деце на наставу на српском језику, јер ће у супротном покренути поступке против сваког појединца пред домаћим и међународним судовима.