ДИРЕКТОРИ школа у Новом Пазару добили су у четвртак допис Министарства просвете у коме је наведено да нема основа да школа утврђује језик на ком ће ученици похађати наставу према националној припадности, већ само на основу слободног изјашњавања родитеља.

Повод за ово обавештење је заједнички допис Бошњачког националног већа (БНВ) и Скупштине града Новог Пазара, који је упућен школама у овом граду, а у коме се тражи да се деца уписију на језик према националној припадности родитеља.

Они су затражили да се до 30. септембра спроведе поновно изјашњавање, а онима који се предомисле Град ће платити уџбенике, што је изазвало револт српске заједнице. Због тога се огласио и градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац који истиче да не подржава захтеве БНВ:

- Противимо се било какавом притиску. Родитељи треба да се изјашњавју по својој слободној води - рекао је он за "Новости" и додао да Град Нови Пазар не раздваја децу по националној основи, те нема говора о куповини уџбеника бошњачкој деци.

- Ово је град свих. Када бисмо се одлучили на куповину уџбеника, куповали бисмо их и српској и бошњачкој деци. Али, буџетом није предвиђено тако нешто - наглашава Бишевац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Терају прваке да уче на босанском


Министарство просвете у допису школама подсећа на законе и апелује да се они поштују:

- Уколико се родитељи не изјасне, деца наставу похађају на српском језику и у том случају за ученике националне мањине организује се настава језика са елементима националне културе као изборни програм. У претходној школској години омогућили смо да 12.124 ученика Бошњака у 27 основних школа има целокупно образовање на босанском језику. Средње образовање на босанском језику имало је 2.178 ученика у 10 средњих школа. Када се томе дода број од 3.020 ученика који су изучавали изборни програм Босански језик са елементима националне културе у 22 школе, јасно је да су обезбеђени услови за коришћење права на образовање на језику националне мањине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ О ИНИЦИЈАТИВИ ДА БОШЊАЧКА ДЕЦА УЧЕ НА БОСАНСКОМ: Родитељи бирају, а не Џуџо и Угљанин


САВЕТНИК

МИНИСТАРСТВО подсећа да је, поштујући закон, на конкурсу изабран и саветник-спољни сарадник за босански језик:

- Све друго се сматра законски неутемељеним захтевом да се у овај поступак укључују особе које нису законом овлашћене.