СРБИЈА први пут у својој историји трага за могућностима за развој вештачке интелигенције. Области у којима она може да забележи најбоље резултате су образовање, иновације, државна управа и привреда.

Под овим путоказом Влада је формирала радну групу за израду Стратегије развоја вештачке интелигенције у Републици Србији за период од 2020. до 2025. године. Са циљем да дефинишу могућности и политику рада на информатичким технологијама нове генерације Влада је окупила тим од 46 личности из сфера науке, просвете, привреде и ИТ компанија и дала им рок од три месеца да израде стратегију.

Прочитајте још: Центри за вештачку интелигенцију у Србији: Уз подршку Кинеза до фабрике робота

Како објашњава Стефан Баџа, саветник у кабинету председника Владе Србије, примарни циљ чланова овог тима јесте да сакупи све идеје везане за вештачку интелигенцију које би у најкраћем року могле да се развијају у Србији.

- Основна идеја јесте да припремимо нашу привреду и друштво за глобалне промене у домену примене вештачке интелигенције. Настојаћемо да Србију учинимо државом препознатљивом по развоју најсавременијих технологија. Међу приоритетима су и промене у законодавству, које мора да уважи динамику технолошке трансформације света - објашњава Баџа.

Овакву стратегију тренутно нема ниједна држава у региону. Примењују их, са друге стране, све велике силе, западноевропске државе, па и мање земље попут Естоније, Аустрије или Финске.

- Немамо много времена, јер већ крајем године очекујемо јавну расправу о идејама које ће дефинисати радна група. План је да по изради стратегије буде написан и акциони план, после чега следи промена неопходних закона.

Да ова област информатике највише може да пружи у домену науке и образовања сматра и члан радне групе државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић.

- Простор примене савремене технологије у процесу образовања је заиста велики - од дигиталних учила, паметних табли, па до роботике и примењених облика вештачке интелигенције у научним истраживањима - указује Поповић и наглашава да вишедеценијско кашњење Србије није оправдање за труд да се изгубљено надокнади.

СРБИЈА У ДРУШТВУ 20 НАЈБОЉИХ

Усвајањем овог акта Србија ће се прикључити кругу од свега 20 држава које имају и примењују стратегије развоја вештачке интелигенције. Проф. Поповић наглашава и да држава разрађује и идеју о оснивању два центра у Србији - у Београду и Новом Саду, у којима би се системски радило на могућностима развоја и примене вештачке интелигенције.