Након скандала са професорком Економског факултета Даницом Поповић, студент Александар Јакшић, који је против ове професорке поднео пријаву, донео је, гостујући у „Хит твиту“ на ТВ Пинк ексклузивне информације о професору финансија на EBS Business School у Висбадену Раши Карапанџи, који је оптужио министра финансија Синишу Малог да је плагирао свој докторат. Докази које је изнео показују да би докторска дисертација проф. Карапанџе могла бити оспорена, преноси Пинк.

Случај Карапанџиног доктората Јакшић је открио истражујући случај проф. Поповић, која је присвојила рад и превод свог покојног колеге проф. др Стојана Бабића у уџбенику "Међународна економија". Она је, након што је овај догађај дошао до медија, изјавила да су напади на њу параван за случај доктората Синише Малог.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Оспорио докторат Синише Малог зато што је остао без велике зараде?

Јакшић истиче да је ова њена изјава неистинита и подсећа да су поступак против ње покренули професори и то са 75 гласова „за“, а само два „против“.

Како каже, у универзитетској заједници постоји недопустиво лицемерје. С тим у вези, подсећа да је професорка Поповић у својству сведока представила академика Душана Теодоровића, називајући га једним од лицемера.- Он (Теодоровић) је такође изнео неистину да сам оптужио Даницу Поповић за продају испита, иако су две комисије утврдиле да нисам – рекао је Јакшић, након чега је изнео ексклузивне информације о академику:

- У званичној биографији академика Теодоровића која је објављена на сајту САНУ, стоји да је он напустио Саобраћајни факултет услед неслагања на истом. Послао сам захтев за информацију од јавног значаја Саобраћајном факултету и добио сам одговор да је Теодоровић 31. маја 1999. године добио решење о престанку радног односа због изостајања са посла – говори Јакшић и наставља:

- Исти тај академик 2003. године шаље захтев за заснивање радног односа где наводи да је однос на факултету престао независно од његове воље. Као да се отказ добија својевољно?! Зато захтева од факултета да поново заснује радни однос. Након тога декан факултета шаље допис министру просвете Гаши Кнежевићу у којем наводи да је Теодоровић 27. априла 1999. својевољно напустио факултет, односно да је са породицом отишао у САД, а да претходно није поднео захтев за одсуство, нити је обавестио декана о својим намерама. Декан од министра тражи мишљење да ли је у обавези да врати Теодоровића на посао – наставља Јакшић раскринкавање и додаје да је помоћник министра Србијанка Турајлић послала допис Саобраћајном факултету да, уколико је Теодоровић послао захтев у законском року, може се вратити на факултет, што је и учинио.- Дакле, вратио се на факултет без конкурса. Дакле, таква особа мени држи предавања о академској честитости и говори о томе да је нарушена аутономија универзитета, а овим је де факто поништена аутономија универзитета – објашњава Јакшић.

Враћајући се на докторате, Јакшић је поновио да су против покретања поступка против проф. Поповић била два професора и да су два била уздржана. Против су били професори Дејан Шошкић и Милојко Арсић, а уздржани Бошко Живковић и Бранко Урошевић. Каже да је, истражујући, дошао до ствари које су свима њима заједничке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УНИВЕРЗИТЕТ У ПОЗНАЊУ: Рад Синише Малог није плагијат

- Прва је била Централна банка, након тога је била фирма Центар за инвестиције и финансије, а онда сам тражио једну особу која их све спаја – професор Раша Карапанџа. Управо је он наводно открио плагијат министра Синише Малог. Реч је о професору економије, који је завршио астрофизику! – говори Јакишић, показујући документе које је набавио на Економском факултету где је Карапанџа нострификовао диплому.Јакшић је показао Карапанџину диплому астрофизике, а затим и диплому мастер студија са просеком 8.01 и објашњава:

- Да бисте уписали докторске студије на Универзитету у Београду морате имати просечну оцену већу од 8, дакле, једва се провукао. Интересантно је да је проф. Карапанџа објавио само један самостални рад – каже Јакшић, потом показујући докторат проф. Карапанџе.

- Карапанџа је, иначе, само колатерална штета, јер сам до њега дошао истражујући професора Бранка Урошевића, који му је ментор на докторату, а који је о мени изнео неистине – каже Јакшић.

Објашњава да се докторат састоји из три есеја из области финансијске економије.

И Универзитет у Београду и у Помпеу Фабри то дозвољавају, али уз два услова. Први је квалитативни: мора постојати логичка повезаност између радова, а други услов, који је и кључни, каже да у тим ситуацијама морате бити први аутор у свим радовима - каже Јакшић показујући сва три рада и у ниједном Карапанџа није наведен као први аутор.- Њему само због овога треба да се поништи докторска дисертација, јер није ваљана и по правилима. Трећи рад објављен је у часопису за физику, а говоримо о професору економије! Он је у овом раду наведен као трећи аутор. Дакле, они који указују на неправилности најпрљавији су међу нама – наводи студент.

Јакшић наставља: Карапанџа 2010. године шаље захтев за признавање стране високошколске исправе и као разлог наводи запослење.

- По сваку цену жели да дође на Економски факултет који прави стручну комисију, међу чијим члановима је проф. Бошко Живковић. То је друга особа која је износила неистине о мени и на челу је комисије. Ова комисија шаље извештај Наставно-научном већу у којем се осталих пет аутора не спомињу, већ само Карапанџа. Питао сам се зашто, а онда сам ушао на АПР и открио сукоб интереса. Чланови Центра за инвестиције и финансије су Милош Божовић и проф. Карапанџа. Случајним кликом на „забелешке“ отвори ми се: „уписује се у Регистар привредних субјеката уговором о преносу управљачких права од 01.07.2011. којим преносилац Бошко Живковић из Београда преноси право управљања над уделом од 5% на Милоша Божовића, а до престанка вршења јавне функције председника савета гувернера Народне банке – каже Јакшић.

Објашњава да је ово строго кршење кодекса професионалне етике, према којем чланови комисије не смеју на други начин бити повезани.

- Ако сте на функцији председника савета гувернера и ако замрзавате ваше место у некој фирми, а та фирма се бави развојем софтвера који користе банке које ви контролишете, онда је то посао за полицију – каже студент.

Ментор проф. Карапанџе, Урошевић, колатерална штета Јакишићевог истраживања, наводи у својој биографији да је оснивач фирме Центар за инвестиције и финансије.

- То су вишеструки сукоби интереса! – закључује Јакшић.

(Пинк)