Иако су летњи месеци студентима ретка прилика да направе предах од испита и учења, неки од њих тај период користе да стекну своја прва радна искуства. Друштвено-одговорне компаније током летњег периода организују стручне праксе за младе академце, у жељи да им омогуће да уз теоријска знања стекну и прва практична искуства.

„Прилика да будем на пракси у највећој фирми у Србији је уједно и мој први сусрет са послом у правом смислу те речи, радним временом и обавезама на послу. Ово су моји први кораци као запосленог човека. Најважније од свега јесте то што ће ми ова пракса пружити знање из најразличитијих области са којима досад нисам имала прилику да се сусретнем и бити озбиљна подлога за мој даљи развој и каријеру.“, изјавила је Јована Попов, студенткиња Филозофског факултета у Новом Саду која тренутно похађа праксу у Сектору за организацију службених путовања компаније НИС.

Око 150 студената, са више од десет факултета широм Србије, ово лето проводи на пракси у компанији НИС радећи на различитим позицијама у складу са њиховим образовањем и афинитетима. Летња пракса у НИС-у се организује сваке године и траје од јуна до септембра, уз подршку ментора.

Прилику да види и учествује у процесу производње и прераде нафте искористила је и Андреа Алија, студенткиња Технолошко-металуршког факултета из Београда која своју праксу обавља у Рафинерији нафте у Панчеву. „Сада коначно имам ширу слику о послу којим ћу се бавити у будућности, јер сам добила шансу да видим и учествујем у процесу производње и прераде нафте о којима сам раније само могла да читам или да гледам у документарним филмовима. Оно што моју праксу чини сасвим посебном јесу људи, моје колеге и ментори који имају довољно стрпљења и пажње да ми пренесу своја знања и љубав према послу“.

Кроз НИС-ову Летњу студентску праксу, до сада је прошло више од 800 студената са основних и мастер студија образовних установа Републике Србије и међународних акредитованих образовних институција.