Данашњи догађај је од великог значаја за Србију. Леони је највећи послодавац у нашој земљи, направили су три фабрике, а сада праве четврту, највећу, рекао је председник Србије Александрар Вучић данас у Краљеву, где почиње изградња фабрике каблова Леони.

Компанија Леони започела је данас у Краљеву, у присуству председника Србије Александра Вучића, изградњу четврте фабрике каблова у нашој земљи, која ће запослити 5.000 радника. Ово је прва нова фабрика у Краљеву после 30 година и највећа фабрика Леонија у Србији, а у њој ће се производити кабловски сетови за једног од светских премиум произвођача аутомобила Мерцедес бенз.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Predsednik Srbije: Rekao sam da će u Prištini sve da slažu i bio sam u pravu; Šta ja to ostalo da predam, što oni pre mene već nisu?

- Драги пријатељи из Леонија, поштовани радници, драги гости... Данашњи догађај је од великог значаја за Србију. Леони је највећи послодавац у нашој земљи, направили су три фабрике, а сада праве четврту, највећу - казао је Вучић.

Како додаје, 5.000 људи радиће у Краљеву и моћи ће да рачуна на бољу будућност.

- Данас почињемо да враћамо Краљево на индустријску мапу Србије. Пет хиљада породица моћи ће да рачуна на своју будућност. Нисмо ми дошли на камен темељац, значајно су одмакли радови - рекао је Вучић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: VEČERA ZA ALEKSANDRA VUČIĆA, ON PORUČIO: Dovedite investitore u Srbiju

Према његовим речима, Леони није желео субвенције за овај пројекат.

- Посао мене и Владе је да будемо ту за Леони, хвала господине Сакс, више од 11.000 породица живи захваљујући вама - изјавио је Вучић.

- Овде раде добри људи, вредни људи, привржени. Мој посао је био један, ја сам молио да дођу у Краљево и свидело им се овде. Срећан сам што смо много немачких фабрика довели у Србију. Сваке године биће све више путева, пруга. Многи људи су рекли да су једва чекали да виде фабрику у Краљеву. Верујем да можемо још боље. Честитам Краљеву и срећан сам што ћу отворити овако велику фабрику - казао је Вучић.

ВУЧИЋ: ЗА ДЕСЕТАК ДАНА ТУРСКА КОМПАНИЈА ОТВАРА ФАБРИКУ У КРАЉЕВУ

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће за десетак дана турска компанија отворити фабрику у Краљеву.

Он је новинарима после обележавања почетка изградње фабрике немачког Леонија у Краљеву, рекао да долазе боље дани за тај град и да ће туска компанија запослити 2.500 људи.

Вучић није рекао која је то компанија, али према ранијим најавама, то је туска текстилна компанија ТАИ група која је за 260 милиона евра купила Аутотранспорт у стечају.

Процењења инвестиција турске компаније у Краљеву је више од 35 милиона евра.

Вучић је рекао да ће из фабрике Леони у Краљеву, када буде завршена, свака два сата излазити један камион са производима и да ће та компанија сарађивати са домаћим добављачима.

ВУЧИЋ: ПРОИЗВОДЊА ЗА МЕРЦЕДЕС ЗНАК СИГУРНОСТИ ЗА СРБИЈУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је производња за Мерцедес, а Леони ће производити за њих, знак сигурности за Србију. Вучић је, у разговору са делегацијом Мерцедес Бенца, која је допутовала у Краљево поводом изградње четврте фабрике каблова Леони у нашој земљи, рекао да свака кућа зна за Мерцедес, који је за нас велики бренд.

Он је изразио задовољство што ће се у новој фабрици правити каблови за овај аутомобилски бренд, и рекао да је велика ствар за Србију што ћемо производити каблове за тако познати светски бренд.

СРБИЈА СВЕ ВАЖНИЈА У СТРАТЕГИЈИ РАЗВОЈА ЛЕОНИ ДИВИЗИЈЕ

Леони је од почетка рада у Србији 2009. године инвестирао око 90 милиона евра у објекте и опрему. За протеклих 10 година, Леони Wиринг Сyстемс Соутхеаст д.о.о уплатио је у буџет Републике Србије више од 52 милиона евра за порезе и доприносе на зараде запослених.

Производни ланац компаније Леони обухвата жице, оптичка влакна, стандардизоване каблове, специјалне каблове и кабловске системе као и интелигентне производе и паметне услуге.

Група запошљава више од 88.000 људи у 31 земљи света и у 2017. години, остварила је консолидован приход од продаје од 4,9 милијарди евра.Србија постаје све важнија у стратегији развоја Леони дивизије кабловских система у региону.

Са завршетком изградње фабрике у Краљеву, Србија ће бити једина европска земља у оквиру Дивизије кабловских система у којој се налазе четири производне јединице. Компанија је одлучила да инвестира и развија своје пословне активности због досадашњих добрих пословних резултата, доступности радне снаге, изузетне радне културе и нивоа стручности људи у Србији, али и флексибилности и отворености државе Србије.

ВУЧИЋ: ЗА 15 ДО 20 ГОДИНА ВИДЕЋЕ СЕ ДА ЈЕ МОЈА ИДЕЈА О КОМПРОМИСУ ЗА КОСОВO БОЉА

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да ће се тек за 15 до 20 година видети да је "за будућност Србије боља" његова идеја о компромисном решењу за Косово, иако је, како је рекао, наишла на опште противљење.

Одговарајући на питања новинара у Краљеву, где је присуствовао почетку изградње нове фабрике немачке компаније "Леони", Вучић је казао да је увек спреман за разговор о компромисном решењу за Косово, али да оно није на видику.

"Видео сам опште противљење јавности за оно што сам мислио да понудим, тешко ми је због тога јер мислим да је моја идеја била боља за будућност Србије, али то ће се видети тек за 15 до 20 година. Не могу да променим вољу народа, с тим морате да се сагласите, али и народ треба да запамти да сам био за другачије решење", рекао је председник.

ВУЧИЋ: НИКАДА ВИШЕ НИСМО УЛАГАЛИ У КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Коментаришући критике Фискалног савета да је потребно да се више улаже у јавне инвестиције у земљи, председник Србије Александар Вучић рекао је да се никада више није улагало у тај сектор, али да је Савет "можда ту чак и управу".

На питање новинара како коментарише изјаве појединих аналитичара да је добро да се запошсљавају нови људи, али да ће због доласка великих трговинских ланаца попут Лидла многи остати без посла, Вучић је упитао:

"А, шта ја на то да кажем? Ево, и Фискални савет је дао све најбоље оцене".

Говорећи о недавној замерци Фискалног савета да је потребно више улагати у јавне инвестиције, Вучић је рекао:

"Ево, кажу да треба више да се улаже, да се мање повећавају плате и пензије, а да се више улаже у јавне инвестиције. Ми никада више нисмо улагали у капиталне инвестиције, можда је Савет ту чак и у праву", казао је председник и похвалио "оштрину" Фискалног савета.

Једна од тема о којој је говорио Фискални савет је била и тема заштите животне средине и екологија, јер у том сектору може да се постигне значајан раст.

"Може, али ја се жив поједох да вам искрено кажем када радимо фајндинг тарифе".

Објашњава да, када се из Колубаре из Костолца добије угаљ, Србија "направи цену" струје која је најјефтинија у Европи - 4,5 евроценти по киловату.

Затим, наводи, Србија због европских регулатива мора да се обавеже да плати девет евроценти по киловату.

"Жив се поједох. То је иста струја, људи, киловат струје је киловат струје, а ми морамо дупло више да платимо".

Каже да је срећан због изградње ветрогенератора у Банату, али указује да је "то много, много, скупо плаћено".

"Ако све тако у тим оквирима треба толико скупо да платимо, срећан сам што нисам у влади и што могу само да гледам са стране, да вам искрено кажем, ја сам за овакве ствари, за фабрике за запошљавање људи, за борбу за будућност, за нова радна места".

Подсећа да је на отварању Лидла видео много младих мајки и девојака, које су добиле посао....

"И да се не радујем за 1.600 новозапослених? Како да се не радујем? Како да се не радујем за пет хиљада људи овде? Живим за ово, радим за ово", рекао је Вучић.

Каже да је много тога претходило да би се оваква фабрика отворила, од обилажења хеликоптером терена и тражење погодне локације, до добијања дозола на време...

"Ви мислите то тако пало с неба, дошла фабрика... Па што није дошла 20 година, што није дошла 30 година...Па није, то је озбиљан и тежак посао", рекао је Вучић.