Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије позива локалне самоуправе да донесу одлуке којима ће прописати где, ко и под којим условима може да постави сплав на рекама, изјавио је данас помоћник министра за водни саобраћај Вељко Ковачевић.

Он је рекао новинарима у Лучкој капетанији Београд да лучке капетаније и инспекција за безбедност пловидбе излазе на терен и контролишу и те пловне објекте, иако нема одговарајућих одлука, што доста отежава контролу.

"Апелујемо на јединице локалних самоуправа да то ураде по питању сплавова, већ дуго година инсистирамо да донесу одлуке", навео је Ковачевић.

PROČITAJTE JOŠ - Divlji splavovi preplavili Savu

Шеф Лучке капетаније Београд Милан Николић рекао је по питању сплава на десној обали Саве код Аде Циганлије за који се јуче из медија сазнало да је делимично потонуо, да се власник у понедаљак појавио и поднео захтев за вађење.

"Очекујемо власника тог сплава сваки час да дође и да му издамо решење. А, разлоге због којих је дошло то потонућа сплава ће утврдити надлежна инспекција, али је вероватно велика количина снега додатно утицала да се наруши стабилност сплава".

фото П.Милошевић

"Апелујемо јошfoto  једном да власници плутајућих објеката поведу рачуна о њиховој безбедности, да их обилазе, чисте снег и попуштају и дотежу конопце", поручио је Николић.

Нагласио је да је законска обавеза власника сплавова намењених за привредне делатности да обезбеде 24-часовни непосредан и непрекидан стручни надзор.

"На терену чујемо изговоре - имамо камере, али то не представља стручан и непосредан надзор", рекао је Николић и додао да физички морају да буду присутни људи на сплавовима и с одговарајућим уверењима и дозволама за управљање чамцем.