КРИТЕРИЈУМЕ најуспешнијих компанија, оне које прописује пројекат “100 највећих” у Србији испуњава 1.168 предузећа. Они запошљавају 340.000 људи и остварују 40 одсто укупног прихода српске привреде - 34 милијарде евра. Регионални пројекат, чији је циљ промоција успешних примера, али и остваривање бољих услова пословања, први пут почиње у нашој земљи.

100 највећих” представља најбоље пословне примере на регионалним тржиштама више од десет година. Наредних месеци у Србији ће организовати конференције, представљати резултате истраживања и издати годишњак.

- Међу десет најуспешнијих компанија у Србији, шест је са државним влансиштвом, а четири су приватне - каже Марко Радојичић, партнер аналитичар из фирме “Кјуб тим”. - У укупном броју од 1.168 компанија, чак 34 одсто су производне. Онда следи трговина, па услужна делатност.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Међу 100 највећих компанија региона 10 из Србије

Око три одсто се бави неком врстом програмирања. Међу најуспешнијим је и шест ортачких друштава и осам задруга. Једна задруга, по броју запослених, спада у велика предузећа. Нешто неповољнији је податак о броју угашених предузећа. Њих је у 2018. години било 40 одсто више него у 2016. години.

Током последње три године са радом је престало око 10.000 компанија. Најуспешније компаније у Србији чине и стартапи - око 4,5 одсто. У читавом региону пројекат “100 највећих” окупља компаније чији су укупни годишњи приходи око 100 милијарди евра. Оне у Словенији приходују 29, у Хрватској 24, Босни и Херцеговини 11, а у Црној Гори четири милијарде евра.