КРОМПИР скупљи од банана! Ово звучи невероватно, али је истинито. И то у земљи Србији, некада чувеној по производњи овог поврћа, који се годинама продавао џаб џабе, или су произвођачи, немајући коме да га продају, бацали кромпир на сметлиште. Зато га сада нема довољно - произвођачи су одустали од гајења овог поврћа, а Србија је принуђена да га увози.

У маркетима широм земље цена прошлогодишњег или старог кромпира иде до невероватних 150 динара за килограм. И у земљама познатим по производњи овог поврћа, као што су Холандија, Пољска, Немачка, род је лане драстично подбацио, чак и до 30 процената, па га готово и нема на тамошњем тржишту, или је папрено скуп. Зато, први пут у историји, Србија ових дана увози кромпир из Русије, али и Белорусије и Литваније. Да није тог увозног кромпира, плаћали бисмо га и по знатно вишим ценама.

- Невероватно звучи, али килограм кромпира у Русији је сада око 35 динара, упола јефтиније него код нас. У Србији се кромпир на велико продаје по 45, а у трговинама у западној Србији иде и до 80 динара - рекао нам је Ратко Вукићевић, један од највећих произвођача кромпира, власник фирме "Агромобил" из Гуче, водећи стручњак у овој области. - Да није увоза из Русије, цена би била драстично већа.

Прочитајте још: Сви траже наш кромпир

После низа година губитака, бацања кромпира чуваних у складиштима, произвођачи су ове године први пут остварили екстра профит. Ипак, претходне године, које су биле неповољне по кромпираше, оставиле су несагледиве, кобне последице, на производњу овог поврћа, јер су многи или одустали од узгоја, или су смањили засаде под кромпиром.

Некада су засади кромпира у Србији заузимали и до 90.000 хектара, а данас се он гаји на око 45.000 хектара, односно упола мање. Те количине, са просечним приносима од осам до 12 тона по хектару, нажалост, не могу да задовоље потребе домаћег тржишта, па је Србија сваке године морала да увози кромпир, и то највише из земаља Бенелукса, Немачке...

МЛАДИ И СТАРИ МЛАДИ кромпир који ових дана стиже на тезге у маркетима или на пијаце, достигао је цену и до 350 динара по килограму. Та цена је кратког даха, па ће се ускоро, објаснили су нам произвођачи, стабилизовати. Невероватно је да се у руским продајним објектима млади кромпир продаје за око 115 динара, а он стиже чак из Египта.

У брдским крајевима све је мање људи, па тако нема ни оних који хоће да се баве овом производњом, а поред тога произвођачи су, вођени ранијим искуством, дестимулисани.

- Подсећам да се претходних година увозио кромпир који се продавао испод цене коштања, па су домаћи кромпираши морали да баце сав род. То је био најлошији потез - казао нам је Вукићевић. - Лане је година била погодна за ово поврће, и остварени су највећи приноси. Мале количине су извезене за Албанију, Бугарску, Црну Гору, али највеће количине завршавају на домаћем тржишту.

Вукићевић је мишљења да се рекордна година тешко може поновити. Какве су процене људи који воде велике послове у овој производњи?

- Ратари у Европи ускоро ће кренути у нову сетву на знатно већим површинама, привучени добром зарадом, и због тога ће доћи до великог увећања производње. Део те робе прелиће се код нас и угрозити домаће ратаре. Или, чак уништити домаћу производњу. Ми не тражимо забрану увоза, већ само да нас наша држава заштити од дампиншких цена.