Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи моста преко Саве и Колубаре на деоници аутопута Е-763 од Сурчина до Обреновца, на Коридору 11.

Обиласку радова присуствује и амбасадорка Кине Чен Бо, као и заменик градоначелника Горан Весић и директор ЕПС-а Милорад Грчић.

Прочитајте још:ТУНЕЛ ПОД КАДИЊАЧОМ: Пројекат саобраћајнице која ће скратити деоницу између Ужица и Бајине Баште

Према проценама на мосту је до сада завршено око 94 одсто уговорених радова и преостало је још око 1,5 метара да се споји.

Динамика радова бржа је него што је очекивано, рекли су Танјугу у Путевима Србије.

Вучића су представници Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, као и Путева Србије упознали са током радова.

Прочитајте још:Почела реконструкција пруге Марковац-Ресавица

Председник је амбасадорку Кине замолио да се убрзају радови на деоници брзе пруге Београд - Стара Пазова, а Чен је рекла да ће све бити убрзано и на време.

Кад је реч о радовима на мосту, до сада су постављена сва 334 шипа на мосту, а сваки је пречника 1,5 и два метра.

Радови су почели 5. маја 2017. године, а уговором је предвиђено да цела деоница Сурчин - Обреновац дугачка 17,6 километара буде готова до 5. јануара 2020.

Мост, главни бетонски на ушћу Колубаре у Саву, који гради кинеска компанија Чајна комјуникејшнс констракшн, дугачак је 1.581 метар, ширине 29 метара.Распон између стубова је 275 метара.

Вредност радова на деоници Сурчин - Обреновац 233,67 милиона долара.

Инвеститор су Путеви Србије, а финансијер Влада Србије.

Тај пројекат изградње аутопута Сурчин - Обреновац подразумева изградњу четири возне и две зауставне траке, у укупној ширини од 29 метара.Деонциа је подељена на пет сектора. Поред изградње моста, подразумева надзвожњак преко пруге Острузница - Батајница, као и две петље Сурчин и Обреновац.

Петља Сурчин повезује нову трасу аутопута са обилазницом односно будућим булеваром који спаја нову трасу аутопута са Булеваром Тошин Бунар.

Предвиђена је пројектом нова петља Обреновац која ће повезати нову трасу са деоницом Сурчин - Обреновац - Уб са старим обреновачким путем.

Аутопут Сурчин - Обреновац омогућиће спајање Коридора 11 са Коридором 10 преко обилазнице око Београда на петљи Сурчин.Заједно са деоницама у изградњи Обреновац - Уб и Лајковац - Љиг укупне дужине 50,2 км и већ завршеним деоницама Уб - Лајковац 12,5 км и Љиг Прељина 40,3 км повезаће цео потез аутопута од Београда до Прељине у дужини од 120 км.ВУЧИЋ: АУТО-ПУТ КРОЗ ГРДЕЛИЦУ ПОЛОВИНОМ МАЈА

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће део ауто-пута кроз Грделичку клисуру на Коридору 10 бити отворен 15, 16. или 17. маја.

Такође, најавио је да ће источни крак Коридора 11 према Бугарској бити отворен за три месеца.

"То све мења слику Србије. Да се људи поносе, да виде колико је Србија напредовала, колико мзозе да иде брже, другачије и успешније него што је то било раније", рекао је Вучић, после обиласка радова на изградњи моста преко Саве и Колубаре на деоници ауто-пута Е-763 од Сурчина до Обреновца.ВУЧИЋ: МОСТ СУРЧИН-ОБРЕНОВАЦ ЗНАЧИ ЖИВОТ ЗА ЗАПАДНУ СРБИЈУ


Председник Александар Вучић рекао је данас, током обиласка радова на изградњи моста преко Саве и Колубаре, на деоници аутопута од Сурчина до Обреновца, на Коридору 11, да тај мост значи живот за целу западну, али и централну Србију.

Како је приметио, 70 година су се житељи западне Србије питали зашто Тито код њих није градио пут, да ли је то било из идеолошких разлога...а сада су дочекали нови пут.

Према проценама, на мосту је до сада завршено око 94 одсто уговорених радова и преостало је још око 1,5 метара да се споји.

Вучића су представници Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, као и Путева Србије упознали са током радова.

Председник је амбасадорку Кине замолио да се убрзају радови на деоници брзе пруге Београд - Стара Пазова, а Чен је рекла да ће све бити убрзано и на време."Ово је прави прави пример ''Појаса и пута''", констатовао је Вучић.

Председник је радницима, и свима који су ангажовани на изградњи моста, рекао да је поносан на све који су радили и учествовали у пројекту.

"Када смо били овде пре почетка радова, овде није било ништа, много је проблема Колбара правила.. Сава је овде правила проблеме, јер је најдубља и најшира. Сада се премошћавају и Сава и Колубара истовремено. Ово је величанствен објекат", констатовао је председник.Додао је да се за кинеским партнерима договорио да мост буде комплетно завршен до краја године.

Како је рекао, обећали су да ће до Светог Николе да буде готов, како би људи могли брже за Нову годину да стигну на Златибор, Тару, Златар...

Обратио се и председнику општине Обреновац Мирославу Чучковићу да је мост већ реалност и да шта год му неко говорио, то је изграњено у његово време, као и фабрика Меита у Баричу.

Председник је рекао кинеској амбасадорки да жели да Кинези пренесу знање нашим радницима, а Чен Бо је узвратила да су и кинеске компаније научиле пуно у Србији, јер су добиле искуство рада у Европи, што је им је важно.Чен Бо му је пренела да су кинеске компаније у процесу завршавања сертификата око пруга, на шта је Вучић, шаљиво, узвратио питањем: "Шта ће следеће да измисле кад их будете побеђивали на свим тендерима?".

На констатацију кинеске амбасадорке у Србији да то зависи од тржишта, Вучић је рекао: "Док не укину тржиште, јер Кини не могу да се супротставе".

Вучић је осврнуо и на свој прошлонедељни боравак у Кини и истакао да је невероватно колико кинески пријатељи воде рачуна о малим земљма, а посебно о искреним пријатељима.

Рекао је амбасадорки да је срећан због свега што је српска делегација урадила у Кини,"Сваки пут кад одем и кад се вратим, срце ми је пуно, јер знам да смо много за земљу направили и знам да ће односи Београда и Пекинга бити одлични. Драго ми је што је председник Си поменуо и Железару и Зиђин и Линглонг, јер када Си то каже онда је то за нас гаранција", рекао је Вучић.

Пренео је и да је видео да је кинеском председнику било драго што је српски председник на крају говорио на онакав начин.

"Ја за разлику од других немам ту врсту страха, да кажем. Видели сте да су и други мислили као ја, само нису смели да кажу", рекао је Вучић.

СПАЈАЊЕ МОСТА НА САВИ И КОЛУБАРИ У НАРЕДНИХ СЕДАМ ДАНА


Мост на ушћу Колубаре и Саве код Обреновца, на Коридору 11, биће спојен у наредних седам дана, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.

"Са поносом могу да кажем да спајамо две обале у нарендих седам дана и да смо прешли Колубару. Овде смо били пре две године и два месеца када је све почињало...", рекао је председник.

Вучић је током обиласка радова на том мосту на деоници Сурчин - Обреновац, такође, најавио да ће цео аутопут на од Обреновца до Цачка бити отворен за осабраћај у наредних месец и по дана, у дужини до 103 километра.

Када је реч о деоници Сурчин - Обреновац, Вучић каже да је уговором предвиђено да она буде завршена у јануару 2020, али да је данас са кинсеком компанијом ЦРБЦ договорено да све буде завршено пре краја 2019. године.

Вучић је казао да је од извођача добио обећање да ће аутопут бити готов до Светог Николе 19. децембра.

ИСКРЕНО ПРИЈАТЕЉСТВО РАЗЛОГ ШТО КИНА НАЈВИШЕ УЛАЖЕ У СРБИЈУ

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је данас да су чињенице да је Србија најутицајнија држава региона, повољно пословно окружење и пријатељски однос према кинеском народу главни фактори због чега Кина највише улаже и сарађује са Србијом на Западном Балкану.

На питање новинара чиме је то Србија заслужила, Чен је рекла да је пријатељски однос који се у Србији може осетити према Кини и кинеском народу посебно важан за кинске привреднике.

"Србија је наутицајнија у региону, а кинески привредници сматрају да је пословно окружење у Србији добро и ефикасније него у другим земљама", одговорила је амбасадорка, после обиласка радова на изградњи моста преко Саве и Колубаре на деоници ауто-пута Е-763 од Сурчина до Обреновца..

Председник Србије Александар Вучић истиче да Кина осећа да смо им искрени пријатељи и да је то пресудан фактор.

"Мали смо ми за Кину. То је кључни разлог", истиче Вучић.

Он је скрену пажњу и на потребу да се све више учи кинески језик, као и немачки и руски, инајавио уводење кинеског језика у школе и као обавезног и као факултативног предмета.

"Мораће да се учи, без учења неће бити напретка за земљу, нека се љути ко год хоће", каже он, приметивши да амбасадорка Кине одлично говори српски језик да кинески партнери све преводе за нас на српски - и у Србији и у Кини.

"Морамо да имамо и Србе који једнако добро говоре кинески", рекао је Вучић, указавши на тренд у Холандији где, како каже, сви уче кинески и анагажују се дадиље са знањем тог језика јер знају где је будућност.

Каже да је било отпора и према дуалном образовању, али да нас оно данас спасава.

ВУЧИЋ:СТИЖЕ ТЕХНОЛОШКИ ЈАКА НЕМАЧКА КОМПАНИЈА У СРБИЈУ

Председник Александар Вучић најавио је данас долазак једне од технолошки најнапреднијих немачких компанија у Србију, те додао да није реч о Фолксвагену, већ о, како је рекао, једном мањем, али свакако "чуду" за нашу земљу.

"Верујем да ћу следеће недеље успети да завршим долазак једне велике, једне од технолошки најнапреднијих немачких компанија, у Србију", пренео је Вучић новинарима после обиласка радова на изградњи моста Сурчин-Обреновац.

"Нисам успео својевремено да доведем чипове из Емирата, иако сам се томе надао. Сад ћемо довести нешто што је на том нивоу, али познатије и снажније. И, успећу у томе", рекао је председник Србије.

Вучић је навео да није реч о Фолксвагену, већ о једном нешто мањем, али свакако "чуду за Србију".

ВУЧИЋ: БЕОГРАД ЋЕ ДОБИТИ ГОНДОЛУ НА ТРИ САЈЛЕ

Председник Србије Александар Вучић каже да ће Београд добити гондолу и да ће то бити једна од назначајнијих и најлепших атракција у Београду.

Гондола, додао је, одговарајући на питања новинара, нема везе са Београдском тврђавом, а они који критикују тај пројекат иначе и не знају где је Београдска тврђава, са које је стране.

Вучић је објаснио да једино мора да се води рачуна да због снажних ветрова не буде на једној сајли.

"То не сме да се догоди, иако би и то било довољно, јер би то доста љуљало гондолу, тако да мора да буде на три сајле. Мислим да сада то препројектују, како би могла да издржи и најјачи ветар. И то ће бити једна од назначајнијхих атракција и најлепших ствари у Беграду", нагласио је Вучић.

ВУЧИЋ: БЕЗ ПРОБЛЕМА ЋЕМО СТИЋИ РАСТ ОД 3,5 ОДСТО

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење да ће Србија без проблема достићи планирани раст од 3,5 одсто.

„Имајући у виду ситуацију у региону, таксе...јесам задовољан. Очекивали смо да нам раст буде, после ужасног јануара, у првом кварталу 1,1 до 1,2 одсто, а биће преко 2,3 до 2,4 одсто, што значи да ћемо достићи без проблема раст од 3,5 одсто, јер ће нам најснажнији бити трећи и четврти квартал када крећемо у нове инвестиционе радове“, објаснио је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је због околности могуће достићи планирани привредни раст.

Он је подсетио да треба да крене изградња Моравског коридора.

„Премрежићемо Србију аутопутевима, и крећемо са тим радовима у другој половини јула“, најавио је Вучић.

Указао је да напредују радови око клиничких центара, домова здравља, додајући да је циљ да пре краја године имамо 10.000 дигиталних учионица како би напредовало даље образовање.

ВУЧИЋ НАЈАВИО ДАЉИ РАСТ ПЛАТА, ПОСЕБНО ЗА МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ

Председник Александар Вучић најавио је данас даље увећање плата и пензија и нагласио да ће пре свега водити рачуна о платама запослених у здравству, како би их задржали у земљи.

Подсетио је да му је немачки министар здравља Јенс Шпан рекао да жели да дође у Србију, јер су Немачкој потребне медицинске сестре, а да му је он одговорио:

"Немој молим те због тога да долазиш!".

Он је рекао да је недопустиво да медицинске сестре, на пример, све са дежуртсвима имају плате око 45.000 динара.

Председник је, најављујући раст плата у јавном сектору, објаснио да то није само питање средстава, већ да држава мора да води рачуна да не уништава приватни сектор.

„Наша бојазан је да не учинимо јавни сектор прихватљивијим, а не стање дефицита, кеш-флоуа или било шта друго око стања у буџету", образложио је Вучић.

У прилог већ постигнутом расту плата, Вучић је подсетио да смо били далеко иза Босне и Херцеговине пре само три године, када је просечна плата у тој земљи за 58 евра била већа него код нас, а данас смо је по први пут претекли са разликом од 12 евра.

"Испред смо Македоније, Албаније, а само је Црна Гора испред нас. Била је просечна плата за 125 евра виша, а данас је 49 евра. Мислим да ћемо и ту разлику драстично да смањимо", објаснио је он.

Вучић је казао да су сви параметри код нас бољи и да се поредимо са регионом.

Указао је да су плате и пензије нешто веће код нас него у Бугарској, која је чланица ЕУ.

„Морамо да се угледамо на Румунију, у неком смислу, посебно када је реч о лекарима и медицинским сестрама. Морамо да зауставимо одлив те радне снаге. Ове године морамо још више да повећамо плате лекарима и медицинским срестрама. Не смеју да имају 40.000 и 50.000 плату. Морамо да спречимо да одлазе у Норвешку и Немачку", казао је он.

ВУЧИЋ: ГЛОБАЛИЗАЦИЈА ЈЕ БИЛА СВЕ, ДОК КИНА НИЈЕ ПОЧЕЛА ДА ПОБЕЂУЈЕ

Србија води политику независности и очувања суверенитета, али и политику искреног притајтељства и поштовања према Кини, и то ће наставити да чини, поручио је данас председник Александар Вучић.

"Да ли се Србија налази на европском путу? Да. А, хоће ли због прохтева оних који не могу да победе Кину у вештачкој интелигенцији и индустријској роботици, да окрене леђа Кини? Неће", истакао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Додао је да то говори увек, а не амбасадорки Кине Чен Бо у четири зида или "негде сакривен".

Србија ће, каже, наставити да сарађује са Кином и да је моли за помоћ и неће да пристане на то што неко каже - немојте да доводите Кинезе, јер су они тиме угрожени.

"Па, ви сте нас учили 50 година да је глобализација све, да нам је потребна либерална, тржишна економија, да морамо да поштујемо резултате тржишта, јер је то најважније чему треба да се приклонимо... Па, јесам ли то слушао од свих за запада?", констатовао је председник Србије.

Вучић је навео и да Кина побеђује и предњачи и у вештачкој интелигенцији, сателитима, беспилотним летилицама, и да "за дужину" беже Американцим, док Европа заостаје и више.

"Е, сад пошто не могу да се такмиче са Кином, ајде да их зауставимо.... Па, још да ме убедите да је то исправно, а 50 година слушамо како највиша вредност треба да буде слободан проток роба, капитала, услуга и људи", рекао је Вучић.

Председник Србије је поручио да Србија у томе неће учествовати колико год да је мала, те да кинески пријатељи, као и сви други, могу на нас увек да рачунају.

"Исто, као и Руси што су могли да рачунају на то да нећемо да им уведемо санкције. Прошло је скоро седам година од тога, и даље нећемо да уводимо санкције. Кад кажем нећу - то значи нећу", подвукао је Вучић.

Он је поновио да ће Србија наставити да води своју политику пута ка ЕУ, али и политику пуне заштите државних и националних интереса, што значи искрено, отворено и велико пријатељство и са Кином и са Русијом и са многим другим земљама.

"Ми имамо своје интересе и док сам председник Републике понашаћемо се као независна земља, сами ћемо да доносимо одлуке и нико други у наше име те одлуке неће да доноси", подвукао је Вучић и поручио опозицији да се зна где се решавају унутрашња питања.