ТЕК 725 српских пољопривредника конкурисало је за средства из ИПАРД фондова Европске уније током прве године, колико су дуго на располагању. Најмање пријава било је у почетку, али сваки наредни позив охрабрио је наше ратаре и сточаре да финансије за своје пројекте нађу на овај начин. Засад је одобрено 180 захтева, а наши пољопривредници су средства из ових фондова најчешће тражили за набавку механизације.

Ове године планирано је расписивање четири позива за ИПАРД, за које је опредељено око 90 милиона евра. Уз то, прерасподелом средстава у оквиру буџета обезбеђено је додатних 3,3 милиона евра, за улагања у имовину пољопривредних газдинстава, прераду и маркетинг производа.

- До сада је исплаћено 10 захтева, у вредности од 170.640 евра - прича Биљана Петровић, директор Управе за аграрна плаћања. - Имамо 54 захтева која су стигла за плаћање. Када одобримо захтев, пољопривредници имају рок од 90 дана да заврше инвестицију, купе машине, трактор, опрему и после тога достављају захтев за исплату. Чак и када заврше, постоји контрола на терену и проверава се опет документација. Рок за исплату је шест месеци од подношења захтева, док је девет месеци за саму обраду захтева. Само за тракторе су стигла 393 захтева, а одобрено је 148.

Како објашњава наша саговорница, искуства других земаља показују да од укупног броја поднетих захтева, 10 одсто буде одбијено. Број захтева је сада и већи од очекиваног.

ПРОЧИТАЈТЕ И: НОВИ НАМЕТ МУЧИ СЕЉАКЕ: Трактори у леру због регистрације


- Многи од њих су чекали да чују да је неко поднео захтев и да види каква је процедура и како је прошао - објашњава Петровић. - Људима једино може да буде проблем и страх од тога да ли ће испунити услове и ускладити се са стандардима ЕУ до краја пројекта. За сваки јавни позив имамо одређена средства која се одвоје. Уколико постоји више захтева од предвиђених средстава, ради се рангирање подносилаца захтева. То се десило са тракторима, где је било 393 захтева, а опредељено 4,65 милиона евра.

Фото Д. Дозет


НОВИ ПОЗИВИ

НА лето пољопривредници могу да очекују позиве за набавку машина, трактора, изградњу објеката и њихово опремање неопходном технолошком опремом. Крајем године очекује се објављивање јавног позива за диверсификацију пољопривредних газдинстава и развој пословања, која је усмерена ка развоју сеоског туризма.