Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је у периоду од 21. новембра до 21. августа, односно за девет месеци трајања такси Приштине, из централне Србије за 298 милиона евра мање робе пласирано на КиМ него у истом периоду претходне године.


Он је изјави Тањугу прецизирао да се на дневном нивоу мање робе испоручи за 1,087 милион евра него пре увођења такси.


То је директна штета, а индиректна ће бити већа и мериће се, пре свега, у губитку тог тржишта за наше привреднике из најмање два разлога. Први је тај што ће привредници из земаља окружења заменити наше производе, а други разлог је негативна кампања у косовским медијима против производа из Србије“, рекао је Љајић.


У складу са тим, Љајић је поручио да ће бити потребно пуно времена за нормализацију трговинских односа чак и ако се таксе укину.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Љајић: Аутопут Милош Велики допринеће развоју туризма и трговине


Он очекује да би у најбољем случају таксе могле бити укинуте након формирања нове владе у Приштини, јер ће се ова мера косовских власти обилато користити у предизборној кампањи.


У недостатку стварних економских резултата, питање увођења такси ће се наметнути као једино „ достигнуће“ како би се дошло до политичких поена и гласова“, оценио је Љајић.