ЧЕТИРИ коверте, са необавезујућим понудама за куповину Комерцијалне банке, у уторак су отворене на седници тендерске комисије Министарства финансија. За највећу банку у домаћем власништву заинтересоване су, како "Новости" незванично сазнају - један инвестициони фонд и три банке, које су већ присутне на српском тржишту.

Министар финансија Синиша Мали није у уторак наводио детаље о ове четири понуде.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Четири купца меркају Комерцијалну

- За Комерцијалну банку је било шест заинтересованих банака и институција, а достављене су четири необавезујуће понуде - истакао је Мали, потврђујући да су све четири стигле благовремено, у предвиђеним роковима.

У наредним данима, Министарство финансија ће, уз асистенцију приватизационих саветника, анализирати приспеле необавезујуће понуде и констатовати који се од понуђача квалификовао за другу, обавезујућу фазу.

- Квалификоване понуде биће рангиране у складу са критеријумима предвиђеним тендерском документацијом, и квалификовани понуђачи ће бити обавештени о ранг-листи - истичу у Министарству финансија.

Тек након тога, квалификовани понуђачи ће имати могућност да додатно и свеобухватно анализирају пословање Комерцијалне банке. Обавезујуће понуде, како је предвиђено, требало би да буду поднете средином новембра.

Будући власник Комерцијалне банке од државе ће моћи да купи 83,23 одсто акција. Толико ће Република Србија имати укупно удела када откупи акције од страних акционара - Европске банке за обнову и развој ЕБРД и Међународне финансијске корпорације ИФЦ. Реч је о пакету од 34,58 одсто акција, којим би држава требало да увећа своје тренутно власништво од 48,64 одсто. Претходно је, крајем јуна, већ откупила 6,89 одсто обичних акција од, такође страних акционара - "Сведфонда" и ДЕГ-а.

Фото М.Лабудовић

Излазак великих међународних институција из власништва Комерцијалне банке био је очекиван и у складу са претходним договорима Републике Србије са ЕБРД и ИФЦ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Владимир Медан: И ове године рекордна зарада

ЦЕНА ОТКУПА

ЦЕНА по којој ће држава, пре продаје Комерцијалне банке, откупити акције од мањинских страних акционара - ЕБРД и ИФЦ биће, прерачуната у евро, иста као и она по којој је 26. јуна откупила и акције од Сведфонда и ДЕГ-а. Тада је, у блок трговању на Београдској берзи, по акцији плаћено 4.447 динара, што је по средњем курсу на тај дан било 37,7 евра.