ОДБОРНИЦИ градске скупштине у Пироту, једногласно су прихватили предлог директора ЈП за изградњу града Славише Свиларова, који је јуче најавио да ће се из просторног плана парка природе "Стара планина" избрисати све локације предвиђене за изградњу мини хидроцентрала. Истини за вољу, ово је вишегодишњи захтев многих еколошких организација, удружења грађана и свих који желе добро Старој планини, а пре свега горштацима на старој српској лепотици.


Прочитајте још: Стара планина тера мини-хидроелектране


Одлука је донета у тренуцима док се испред зграде ГУ дешавао унапред најављени протест, на коме су се појавили представници двадесетак старопланинских села, еколози, планинари, ловци, риболовци, спортисти, обични грађани, који су скандирали: "Хоћу реке неће цевовод!".

Коментаришући стављање овог предлога на дневни ред и једнодушно прихватање одборника да се изградњи МХЕ стане на пут у овом делу Србије, заменик градоначелника Видојко Панајотовић, рекао је да је он и партија којој припада (СПС), као и министар екологије Горан Триван против изградње деривационих МХЕ у заштићеним подручјима Србије и да је то и јуче поновио министар Триван.


Прочитајте још: "Не" централама на Старој планини


Међу активистима "Одбранимо реке Старе планине" (ОРСП), били су Александар Панић, Душан Митић, Ненсила Радојковић, Зоран Стојановић и многи други. Уз констатацију да је локална власт на овај начин услишила захтев мештана старопланинских села и ОРСП, Ненсила Радојковић каже да ће се борба наставити и да се из планских докумената избаце све МХЕ, односно и оне које нису у заштићеним подручјима. Тражиће се да се раскину сви уговори са инвеститорима, повуку све локацијске дозволе и слично и никоме се неће дозволити да до усвајања новог просторног плана у коме неће бити ови штетни објекти, отпочне било какве радове на паковању река у цеви.

Идентичан је и став Миње Николић из Темске, која је на протест довела и своје унуке. Она каже да је обавеза овбих генерација да потпомскртву оставе планину какву су налседили предака, а не да је униште, ради интереса ретких пој3единаца. Активисти ОРСП, најавили су протест за сутра 21, септембра испред Председништва у Београду, а највише ће инсистирати да се једном заувек обуставе радови у кориту Ракитске реке, где су бесправно већ положене цеви. Осим што приватни инвеститори уништавају природу, једину корист од објеката као што су деривационе МХЕ имају само они и нико више па ни држава. Преко рачуна за струју, изградњу МХЕ финансирају грађани, а корист имају само такозвани инвеситори-поручују из ОРСП у Пироту.