ПРИВРЕДНИ раст у Србији у јулу је износио 4,4 одсто. Ако се тако настави до краја године, раст српске привреде у односу на прошлу годину износиће најмање 3,5 одсто, изјавио је министар финансија Србије Синиша Мали.

- Наша стопа раста прошле године била је 4,3 одсто БДП - наводи Мали. - Пројектовали смо да стопа раста ове године буде 3,5 одсто, а после првог и другог квартала било је речи о томе да економија успорава. То је било могуће, имајући у виду кризу у Немачкој, као и у осталим земљама које су наши економски партнери. Али, за вашу информацију, у јулу је стопа раста износила око 4,4 одсто. Ако тако наставимо, у августу и септембру, ми ћемо имати најмање 3,5 одсто стопе раста у овој години.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мали: Домаће компаније су носиоци раста и развоја привреде

Он је, обраћајући се привредницима из Словеније, на радном састанку у организацији Словеначког пословног клуба, навео да се захваљујући инвестиционом програму од 12 милијарди евра, који је најављен у наредне четири године, очекују и више стопе раста у годинама које долазе.

- Ако свој БДП конципирамо на расту личне потрошње и инвестицијама и ако учинимо земљу атрактивнијом у смислу смањења оптерећења привредника, извоз ће да расте и ето нама раста од пет, шест одсто, што нам је циљ - рекао је министар.

Мали се на радном састанку, којем је присуствовала председница Словеначког пословног клуба Данијела Шишаков и амбасадор Словеније у Србији Изток Јарц, осврнуо и на економску и политичку сарадњу са Словенијом, која по његовој оцени никад није била боља.

- Инвестиције расту из године у годину. Са милијарду и 100 милиона евра, Словенија је међу десет највећих инвеститора у Србији, а око 25.000 грађана Србије ради у словеначким фирмама у земљи. То су важне цифре које показују степен наше економске сарадње, а ја сам уверен да ти резултати могу да буду још бољи - рекао је Мали.

Према његовим речима, први пут у прошлој години забележен је суфицит у трговинској размени са Словенијом, што њега као министра финансија веома радује.

Он је истакао да је добро што однос са Словенијом није једностран, јер сада имамо и инвестиције из Србије у Словенију у ИТ сектору, прерађивачкој индустрији, а као један од успешних примера навео је улагање "Нектара" у "Фруктал".


ФИСКАЛНА СТАБИЛНОСТ

Према речима Синише Малог, Србија данас има финансијску и фискалну стабилност, јер се води рачуна о сваком динару, повећавају се инвестиције и унапређује пословно окружење.

- Када погледате сваки макроекономски податак Србије, у односу на пре пар година, он је импресиван. Нама је стопа незапослености 10,3 одсто, а 2013. године кренули смо са 25,9 одсто, дакле сваки четврти у Србији пре пар година није имао посао - навео је Мали и додао да је тренд такав да ће већ почетком следеће године доћи до једноцифрене стопе незапослености и нагласио да о томе пре неколико година нисмо могли ни да сањамо.