ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


УПРАВА "Краша" проценила је да је понуда Месне индустрије "Браћа Пивац" за преузимање те компаније прениска, а истовремено је у Загребу поручено да ни "Крашеви" акционари немају намеру да је прихвате. Преко Загребачке берзе огласили су се председник Управе "Краша" Дамир Булић, као и двојица чланова Динко Клепо и Ален Варенина, и нагласили да је понуда "Браће Пивац" квалитетна што се тиче даље будућности компаније, али да је цена за акцију од 430 куна нереална. Наводи се да је у време подношења понуде на берзи цена акције већ била 1.090 куна.

- Упркос чињеници да је цена из понуде у складу са законским одредбама, Управа је мишљења да при одређивању цене понуђач није узео у обзир тржишно кретање цене. То се тиче чињенице да је највиша цена по којој се трговало акцијама током три месеца која су претходила настанку обавезе на објаву понуде за преузимање износила и до 505 куна по акцији, као и да се у раздобљу након настанка наведене обвезе трговало по цени и до 1.090 куна по акцији - саопштили су чланови Управе.

Истовремено, похваљен је план који би требало да допринесе развоју компаније, пре свега то што је МИ "Браћа Пивац" навела да би "Краш" у синергији са осталим компанијама које чине групу месне индустрије могао боље да послује. "Стратешки планови "Браће Пивац" компатибилни су са постојећим краткорочним и дугорочним плановима компаније, тврде чланови Управе. Сачувала би се и радна места и радничка права која и сада постоје, стоји у извештају који је достављен Загребачкој берзи. Чланови Управе још су навели да нико од њих неће продати своје акције у оквиру јавне понуде.

Тако финиш битке за "Краш" постаје још узбудљивији, јер је јасно да од понуде "Браће Пивац" по условима какви су наведени неће бити ништа. У тој компанији се и даље не изјашњавају, па није јасно хоће ли МИ "Браћа Пивац" одустати од преузимања или има неки други сценарио у виду. Незванично може да се чује да су главни "играчи" спремни за све опције, па и ону да МИ "Браћа Пивац" настави са куповином акција чим престане законски рок за време давања понуде који им то онемогућује.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Економисти и бизнисмени немају дилему: Земље бивше Југославије не могу једна без друге, а ево и зашто

Мали акционари такође немају намеру да своје акције продају за цену коју нуди МИ "Браћа Пивац", што је логично, а Небојша Шарановић већ је прешао магичну бројку од 25 одсто акција, што му омогућује и далеко шири маневарски простор. Већ у овом часу може да стопира све стратешке одлуке Управе ако их оцени лошим, а остаје наравно и могућност да српски пословни човек настави са куповином акција.

Све је опет отворено, а нико не жели да потврди, али ни да демантује, да се иза кулиса воде разговори свих заинтересованих за "Краш".

КАД БИ МОГЛО БЕЗ СРБИНА

ПРЕ свега остаје отворено питање хоће ли и под којим условима мали акционари продати своје акције Шарановићу. Није тајна да многи у Загребу не желе да српски бизнисмен преузме "Краш", али је све мање механизама да се то спречи, ако тржишна утакмица буде повољна за Шарановића. Иако се помињала и могућност за емитовање нове емисије акција, како би се отворио простор да се Шарановић додатно закочи, званично у овом часу нема о томе говора у Загребу.