Историјска кућа која се наводно користила као база нинџи стотинама година на североистоку Јапана, могла би да се сруши, а њени власници желе да је продају због високих трошкова одржавања, тако да ће њена судбина зависити од потенцијалног купца.

Нови власник једноспратне зграде, која се налази у уској уличици у близини градске општине у Хиросаки, у префектури Аомори, неће бити обавезан да чува имовину, пренео је Кјодо.

Кућа је саграђена у касно доба Еда (1603-1868) и служила је као станица за нинџа групу "Хајиамићи-но-моно" у подручју Хиросаки, рекао је Шигето Кијокава, професор са Универзитета Аомори.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NEOBIČAN OGLAS ZA POSAO: Ovom gradu očajnički fale nindže i dobro će im platiti

У обиласку резиденције крајем септембра, око 20 учесника могло је да осети стварно постојање нинџи, пошто су ушли у скривени део иза зида који се користио за прислушкивање и ходали по подовима који шкрипе намерно како би их упозорили на уљезе.

Хидеаки Аида (83) и његова супруга, који одржавају кућу последњих 30 година, одлучили су да продају некретнину због високих пореских трошкова и дуготрајног чишћења снега током зиме.

Иако је Кијокава тражио да град сачува кућу нинџа као национално културно добро, наишао је на одбијање из разлога што је зграда између осталог преуређена.