ВЕЛИКО кадровско "проветравање" напредњака, које је у понедељак на седници Главног одбора странке најавио Александар Вучић, требало би да почне већ у наредним недељама, а промене би у предстојећим месецима могле да обухвате све нивое, од локалног до министарског.

Како тврде наши извори из СНС, критике које је на рачун појединих функционера Вучић упутио на отвореном делу седнице, биле су још јаче на затвореном састанку проширеног Извршног одбора. Послата је јасна порука да се унутар странке неће благонаклоно гледати на отуђивање од грађана и да ће се водити беспоштедна борба против "функционерског менталитета у СНС". У "чистки" која се спрема неће бити заштићених.

Циљ је да се до избора, који ће бити крајем марта или почетком априла следеће године, странка максимално ојача и кадровски оснажи, а да се уруче "откази" оним функционерима, који не само да су лоше радили скривајући се иза лидера Вучића, него су својим потезима озбиљно нарушавали углед СНС.

У плану је и да 1. септембра започне изборни процес у СНС, односно да се избор новог руководства најпре спроведе у окружним, општинским и градским одборима напредњака. Они ће затим делегирати своје представнике на изборној скупштини, која би требало да буде одржана до краја године, а на којој ће се бирати председник, потпредседници, нови сазив Главног и Извршног одбора...

Потпредседник СНС Марко Ђурић каже да је председник Вучић страначким функционерима послао јасну поруку да Србија може да се води у будућности само радом, личним примером, поштењем и марљивошћу:

Прочитајте још - Прекините сплетке, борите се за народ (ВИДЕО / ФОТО)

- Да би било политичке стабилности, мора да буде и стабилности странка и сви функционери имају обавезу да се понашају примерено. Не смемо да се понашамо као "жути", када су злоупотребили поверење народа и постали бахати и осиони. Зато смо експлицитније него икада чули јасну поруку упозорења - немојте да мислите, ако сте члан странке, да можете да будете заштићени - рекао је Ђурић.

Он је навео да је и у затвореном делу седнице речено да ће појединци који су можда и тапшали и претварали се да подржавају политику чистих руку тек видети колико озбиљно странка мисли.

Да су Вучићеве критике упућене страначким колегама биле на месту, сматра и потпредседник СНС Миленко Јованов:

- То што је председник рекао, осећају и чланови странке. Уосталом, о томе најбоље говоре бурни аплаузи и подршка Вучићу чланова из целе Србије на заједничкој седници Извршног одбора и београдског одбора, која је уследила у наставку ГО и на којој је председник поновио неке критике. Када је реч о променама у странци, то су нормални процеси, јер нико није рођен у фотељи, нити му фотеља у којој тренутно седи доживотно припада - каже Јованов за "Новости".

АНЂЕЛКОВИЋ: ОТИЋИ ЋЕ И САМИ

ПОЛИТИЧКИ аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за "Новости", да је Вучић свестан да се свака странка која је дуго на власти полако претвара у интересну заједницу:

- Видео је у прошлости до чега је довела таква политика ДС и неких других владајућих странака које су полако запоставиле сваку борбу за државне интересе и искључиво гледале интересе својих функционера. Очекујем промене од локалне самоуправе до Владе, као и то да не буду погођени само кадрови СНС, већ и њихових коалиционих партнера који не раде добро. Многи ће добити поруку да њихов досадашњи модел рада није био задовољавајући, па ће сами да се повуку.


ПОНОСНИ ЗБОГ РЕЗУЛТАТА И ПОХВАЛЕ

ЧЕСТИТКЕ за убедљиву победу у Мајуру стижу са свих страна, али похвала од председника Александра Вучића чини нас изузетно радосним и поносним.

То за "Новости" каже др Бобан Бирманчевић, повереник ГО СНС Шапца и народни посланик, а поводом похвала од лидера странке који је чланове и активисте из овог места навео као пример како треба да се ради. На изборима за месну заједницу Мајур у недељу, листа коју је подржао СНС освојила је свих 15 места у Савету МЗ. Најбоље пласирани кандидат те листе имао је 1.787 гласова, док је најбољи кандидат са листе која не подржава политику Александра Вучића забележио 298 гласова.

- Резултат у Мајуру је настао и захваљујући четворогодишњем раду и залагању, и то у врло отежаним условима. СНС је у Шапцу у опозицији, а градоначелник Небојша Зеленовић у Мајур није крочио још од 2015, када смо његову листу, такође, тешко поразили - каже Бирманчевић.

(А. Д.)