ПОСЛЕ ступања на дужност новог амбасадора Русије у Србији Александра Боцан-Харченка, одличног познаваоца прилика на Балкану, који је већ био директно укључен у решавање косовског питања, и најаве из Вашингтона и Лондона да за Београд спремају наследнике својих дипломата чији се мандати примичу крају, и Француска ће средином августа у српску престоницу послати новог амбасадора. Како "Новости" сазнају, то ће бити Жан-Луј Фалкони (55), који на нову дужност долази са места амбасадора Француске у Канцеларији Уједињених нација у Бечу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шта се налази у дипломатском коферу Емануела Макрона?

Фалкони ће заменити Фредерика Мондолонија, који је био на половини мандата, али одласком неће прекинути "везе" са Београдом, већ ће их, према незваничним информацијама, одржавати са друге позиције - у Министарству спољних послова у Француској, у одељењу задуженом за наш регион.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЛЕ ПОСЕТЕ МАКРОНА: Игра ли Париз на поделу Косова?

Ови потези Париза долазе врло брзо после посете француског председника Емануела Макрона Београду, одакле је поручио да је жеља Француске да ојача присуство у Србији и ангажман у овом делу Европе, као и да је косовско питање - европско. Да је Паризу стало да у новом дипломатском мешању карата великих сила што пре истури своје адуте, показује и то што би амбасадор требало да дође у Београд већ средином следећег месеца, у току летње паузе, и само неколико недеља пошто је одлука донета.

Нови француски дипломата Фалкони, пре ангажмана у Канцеларији УН, радио је у Генералном секретаријату за одбрану и националну безбедност, био је амбасадор у Западноевропској унији и стални представник у Политичком и безбедносном комитету ЕУ (2009-2013), саветник у кабинету министра (2007-2009), начелник службе за Заједничку спољну и безбедносну политику (2005-2007). Говори енглески и немачки језик.

Жан-Луј Фалкони

Америчког амбасадора у Београду Кајла Скота, који је у Београду од 2016, како је већ саопштено прошлог месеца, замениће Ентони Годфри, који тренутно ради као заменик амбасадора САД у Москви, док ће британског дипломату Дениса Кифа заменити Шан Маклауд, чија је претходна дужност била при мисији Велике Британије у ОЕБС-у.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је у четвртак да Француска и њен председник Макрон желе да се укључе у решавање питања КиМ и најавио је да се крајем августа могу очекивати нови доласци међународних званичника у Србију и нове иницијативе и сагледавање стања на КиМ.

СУЗДРЖАНОСТ ПРИ КРАЈУ

НА Србију се врши притисак да престане да лобира за повлачење признавања независности Косова и да се противи његовом учлањењу међународне организације, а у исто време Приштина се хвали успостављањем дипломатских односа са Антигвом и Барбудом (признали Косово 2015. године). Ако хоће тако, већ сутра-прекосутра имаће нашу реакцију. Наша суздржаност је дошла до краја, настављамо да радимо на повлачењу признања - поручио је Ивица Дачић.