МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Руси и Срби су у најтежим тренуцима били заједно, подржавали смо једни друге, не због егоистичких циљева већ зато што смо били сигурни у то да људи морају да живе у миру и слози а све странице историје то потврђују. Историју сада неки политичари желе да промене да нам је отму али зарад наше деце то нећемо дозволити, рекао је Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије, на опроштајном пријему српског амбасадора Славенка Трзића.

Министар Лавров ретко одлази у стране амбасаде па је присуство на опроштају Славенка Терзића знак поштовања за његов допринос у јачању сарадње и пријатељства два блиска народа и државе. .

Лавров је рекако да ће Русија и Србија ускоро заједнички обележити јубилеје. Већ у октобру ће мо славити 75 година ослобођења Београда, а у мају ћемо у Москви славити 75. годишњицу победе у Другом светском рату .Он се захвалио председнику Вучићу који је потврдио да ће присуствовати тој свечаности .

- Уверен сам да ће нам слога и приврженост правди помоћи да истрајемо у свему а пре свега на решавању проблема Косова који раздире цели Балкан. Лавров сматра да је Косово постало велика геополитичка игра са високим улозима, а највећи је проблем што западне земље интересују геополитички циљеви а не интерси људи који су вековима живели на тој земљи, казао је Лавров..

У надахнутом говору амбасадор Славенко Терзић је говорио о јаким историјским везама наших народа и о људима који су оставили велики траг у историји и култури..

Амбасадор Терзић се захвалио свим руским државним органима , Руској православној цркви као и научним институцијама које су помагале у раду српској амбасади у Москви.

Терзић је синоћ добио и Орден великог кнеза Сергија Александровича који му је уручио бивши руски премијер Сергеј Степашин који је на челу Императорског православног палестинског друштва. На пријему је био и заменик министра спољних послова Александар Грушко ,заменик министра одбране Александар Фомин као и представници других руских министарствава са којима је српски амбасадор добро сарађивао.