ОБРАТИЛИ смо се међународној заједници и они морају брзо да реагују - то су у уторак поручили представници Српске листе, после несхватљиве одлуке Централне изборне комисије да на предстојећим косовским парламентарним изборима 6. октобра не може да се гласа уз српске личне карте.

Према оцени СЛ, та одлука донета је на основу иницијативе председника Самосталне либералне странке Слободана Петровића и супротна је и закону о косовским изборима. Циљ мере, како оцењују, јесте покушај да се расељени с правом гласа, али и житељи Космета који немају косовска документа, спрече да остваре своје право.

- Негативно смо изненађени иницијативама које долазе од појединаца који се представљају као представници Срба, а који захтевају да се са српским личним картама не може гласати, иако у закону стоји да сви они који се налазе у бирачком списку могу да гласају било са личном картом Косова или Србије, или са било каквом идентификационом картом која доказује идентитет особе - изјавио је Далибор Јевтић, потпредседник Српске листе.

Прочитајте још - Представник Српске листе напустио седницу ЦИК

Јевтић очекује да ЦИК повуче противзакониту одлуку, и истиче да се од претходних избора на Косову, када је гласање било омогућено и грађанима са српским документима, ништа није мењало.

Због најновије ујдурме око изборних правила Стеван Веселиновић, српски члан ЦИК-а, напустио је седницу тог тела. Он је прецизирао да се у закону о изборима јасно наводи да се за идентификацију бирача користе сва важећа документа, изузев возачке дозволе која мора бити издата на Косову. Као идентификациони документ се наводи и избегличка карта.

ПОЛИТИЗАЦИЈА

НЕ желим више да учествујем у раду ЦИК која би требало да буде независна, а сада је исполитизована. Докле год се доносе одлуке на штету српског народа нећу учестовати у раду тог тела - навео је Веселиновић.