Један од спољнополитичких приоритета Србије је унапређење свих области сарадње са САД, речено је на састанку премијерке Ане Брнабић са члановима делегације Националне гарде Охаја, коју је предводио генерал-мајор Џон Херис.


У разговору је исказана жеља да се настави досадашња успешна сарадње наше земље са Националном гардом Охаја, саопштила је Влада Србије.


У будућности би зато требало наставити истицање позитивних примера историјског савезништва и радити на областима од заједничког интереса са циљем оснаживања односа две стране, поручила је премијерка Брнабић.


Државно партнерство са Националном гардом Охаја, као једно од најдинамичнијих компоненти билатералне сарадње, део је настојања наше стране да се кроз конкретне облике повезивања унапреде свеукупни односи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Брнабић на церемонији 75. годишњице ослобођења Луксембу


Премијерка Брнабић боравила је, у јануару ове године, у посети америчким савезним државама Охајо и Џорџија, при чему се, између осталог, састала и са највишим руководством Националне гарде Охаја.


Том приликом потврђен је значај Програма државног партнерства (ПДП) Србије и Охаја, који се 13 година реализује кроз одличну сарадњу Војске Србије и Националне гарде Охаја.


Фото Танјуг


Поред истицања значаја војно-војне и цивилно-војне сарадње у оквиру ПДП, жеља наше стране је потврђивање и унапређење цивилно-цивилне сарадње.


Брнабић је казала да је Србија заинтересована за унапређење економске сарадње у свим областима од заједничког интереса и изразила задовољство што у Србији послује велики број значајних америчких компанија.


Састанку су присуствовали и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и амбасадор САД-а у Србији Кајл Скот.