ПРЕГОВОРИ о будућем статусу Косова још нису исцрпли све могућности. Решење статуса Косова утиче на стабилност и европску и светску безбедност и мора бити у складу са међународним правом, засновано на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН и њеном могућем прилагођавању на основу консензуса двеју страна, као и на завршном акту Конференције о безбедности и сарадњи у Европи (Хелсинки 1975).

Ове речи записане су у резолуцији парламента Чешке, усвојеној у фебруару 2008. на коју је, након посете Београду, подсетио председник те државе Милош Земан. Он је као аргумент у корист свог захтева да Чешка повуче признавање Косова навео чињеницу да је влада у Прагу тај корак предузела противно вољи народних представника исказаној у резолуцији.

- Представнички дом Скупштине усвојио је резолуцију којом су позвали владу да не призна независност Косова. За њу су гласали готово сви посланици изузев њих петнаесторо, који су били уздржани - рекао је Земан, непосредно по повратку из Београда.

У поменутој резолуцији чешка влада се позива да учини све да као чланица ЕУ и УН допринесе решавању статуса српске покрајине Косово у сагласности са ставовим наведеним у том документу, а који упућују на Резолуцију 1244 као оквир.

Прочитајте још - Признавање Косова иде на проверу

На мањкавост одлуке Чешке да призна Косово указује и то што је тај корак предузела влада која је тада била у техничком мандату.

Земан је најавио дебату о могућем повлачењу признавања, указујући и на то да су актуелни косовски званичници под кривичном истрагом Хага због ратних злочина. Премијер Андреј Бабиш казао је да је спреман да разговара са Земаном и другим државним функционерима о томе, али да не види разлоге за промену одлуке.

И ДЕО ОПОЗИЦИЈЕ ПОДИЖЕ ГЛАС

ПОЛИТИЧКИ естаблишмент у Чешкој противи се Земановом предлогу, али он ипак није усамљен у ставу према Косову. Подржава га опозициона Хришћанска демократска унија, која се својевремено противила и НАТО бомбардовању Србије. За повлачење признавања су и националисти из опозиционе партије Слобода директна демократија.