БЕОГРАД - Могу и да забране Српску листу, али не могу да "забране" српски народ на Косову и Метохији, рекао је данас председник Александар Вучић поводом навода Приштине о затрованим ковертама са гласачким листићима из централне Србије и упозорио међународну заједницу да укидање демократије не води ничему.


"Ово је моје упозорење међународној заједници, посебно онима којима је било тешко да честитају Српској листи и моја молба Приштини да се уразуме, да укидање демократије не води ничему и да морају јасно да знају ко су представници Срба на КиМ", истакао је Вучић.


Он је рекао да је суштина у томе да они покушавају да српску листу прогласе за теротирстичку и да добију подршку међународне заједнице за то.


"То је смешна прича за малу децу, тупава прича коју је неки кретен смислио мислећи да може да науди Српској листи, а наудиће себи. Они могу и да забране Српску листу, хоће ли тиме да забране српски народ", рекао је Вучић за телевизију Пинк.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић: Само гласом за Српску листу против манипулације вољом СрбаОн је навео да је ово последњи позив Албанцима да се уразиме и прихвате изборе резултета.


"Нама ниједан глас није потребан, да их поклањате не знам коме, не вреди вам ништа. Али немојте да правите планове унапед и да измишљате приче како сте измишљали деведесетих година", рекао је Вучић.


ПРЕДСЕДНИК: А ЗА ШТА БИ СЕРГЕЈУ ДАВАЛИ НОВАЦ?


Председник Александар Вучић каже да верује да ће тужилаштво испитати наводе председника ПСГ Сергеја Трифуновића да му је у име СНС наводно нуђено пола милиона евра и коалиционо партнерство да изађе на изборе, али и да не види зашто би то неко уопште радио.


"А за шта да му дамо паре?", упитао је Вучић.


Како је рекао за Пинк ТВ, не би могло ни да се сакрије да је новац дат, а није јасно ни зашто би СНС то уопште радила.


"А, за шта да ми њима платимо? То што ће да изађе на изборе? Што да им плаћам да изађу на изборе? Што се мене тиче, не мора нико од њих да изађе на изборе. Не занимају ме", рекао је Вучић.


Поред тога, каже, неизлазак дела опозиције на изборе не значи и недостатак легитимитета избора:


"Какав недостатак легитимитета, кад ће да изађе скоро 50 одсто бирача, без њих, а имали смо 52-53 одсто 2016. године. Шта је проблем с тим? Што бисмо им давали паре? Да им плаћам рекет? Ем ме малтретирају, ем долазе да упадају у Председништво, ем још да им плаћам нешто...", констатовао је Вучић.


"Верујем да ће тужилаштво то да испита... надам се, да се не бих мешао у рад самосталног тужилаштва, али сам сигуран и верујем да ће то бити", рекао је Вучић, уверен да може бити реч само о измишљотини и да ће то са Сергејевим "високим функционерима СНС" само да изазове смех.


"Што се тиче неких других ствари, ми морамо да ћутимо и да пустимо да надлежни органи раде свој посао. Они да измишљају шта хоће, јер ће после рећи да нису вршили притисак на суд и тужилаштво, а за све што бих ја рекао, тврдили би да је притисак. Сачекаћемо, сигуран сам да ће се и ту ствари разјаснити", рекао је Вучић.ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО СА КИНОМ


Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са чланом Политбироа КП Кине и секретаром Секретаријата Централног комитета КПК Јангом Сијаодуом и оценио да Србију и Кину веже челично пријатељство, а да српски народ никад неће заборавити шта је за Србију учинио председник Кине и председник Комунистичке партије Си Ђинпинг.


"Срећан сам и поносан што могу да вас примим и разговарам с вама", рекао је Вучић на почетку састанка и још једном честитао Јангу и свим члановима КП Кине 70. годишњицу постојања модерне Републике Кине и на свим изузетним резултатима који су за то време постигнути.


Сваком вашем успеху и ми у Србији се радујемо, поручио је Вучић.


"Захвални смо Си Ђинпингу што је довео једну од најважнијих инвестиција у нашу земљу и охрабрио кинеске инвеститоре да долазе у Србију, као и за то што је кроз пројекат 'Један појас, један пут' допринео срећи других народа, у овом случају српског. Ми, за разлику од других, нећемо заборавати шта је учинио и имаће нашу захвалност", поручио је Вучић.


Како је рекао, током последње посете КП Кине научио је да су сви функционери дужни да 200 дана годишње разговарају с грађанима.


"Па ми сада размишљамо како да наше људе натерамо да више дестина дана, ако не могу 200 дана, разговарају са обичним људима како би боље разумели њихове захтеве и потребе", рекао је он.


"Добродошли сте и пренесите срдачне поздраве председнику Сију, нашем великом пријатељу", рекао је Вучић.


Члан Политбироа Комунистичке партије Кине (КПК) је захвало Вучићу као председнику СНС што је одвојио своје време и примио њихову делегацију.


Јанг је пренео Вучићу поздраве председника Кине Си Ђинпинга.


"Ви сте заједно да Сијем направили генерални план за развој стратешког партнерства Србије и Кине и у току је реализација онога што сте вас двојица договорили", рекао је Јанг.


Каже да је циљ посете делегације КПК, такође, реализација постигнутих договора председнка две земље.


Јанг је изразио очекивање да ће две странке интезивирати сарадњу и створити услове за продубљивање размене и сарадње у свим областима.