На Орхиду је у току дводневни трилатерални састанак лидера западног Балкана на коме учествују председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама. Председник Вучић је у свом обраћању истакао значај овог састанка.

- За Србију је ово веомa важна иницијатива. Са поносом могу да кажем да смо за кратко време договорили доста ствари у интересу наших грађана – рекао је Вучић


- Кад уведемо дежурства за инспекције на границама, само на појединим прелазима између земаља 129 милиона евра ће бити уштеда. да вам не говорим колико је лакше за произвођача парадајза на северу или југу Албаније да ту робу која је лако кварљива извезе у Србију и може да планира бољу производњу. Да инвеститори могу да размењују инжењере и раднике, за 2 године ћете моћи да видите раст инвестиција у све 3 земље. Имаћете слободно кретање, пре краја године да излазимо у Албанију само са личном картом - рекао је Вучић.На питање о члансту у ЕУ Вучић је рекао да је Србија на европском путу, али да жели да зна на чему је Србија тренутно.


- Немам потребу да се додворавам и улизујем било коме из ЕУ и да по хиљадити пут понављам да неммамо алтернативу. Ми смо и по 7-8 година испред неких землаја у ово европском процесу, али није све до нас – рекао је Вучић и додао да то људи морају да разумеју.


Министарка привреде Црне Горе Драгица Секулић рекла је да је Црна Гора најближа уласку у ЕУ од свих земаља на Балкану јер нема отворене сукобе ни са једним суседом.


- Свака иницијатива до сад која се тицала економске сарадње у ЦГ је била цењена јер убрзава европски пут и интеграције, а иницијатива је била вреднована и по бенефитима за грађане и привреде ЦГ. Мора се доказати који су то бенефити за грађане и привреду и да се овом иницијативом убрзава наш европски пут. ЦГ ће и даље бити поуздан партнер регионалном повезивању - рекла је Секулић.


Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић је казао да је састанак добра платформа за перспективу земаља западног Балкана.


- Ово је наставак нашег договора од пре неколико година да се не састајемо у европским градовима, већ у државама западног Балкана како бисмо дефинисали најбоље моделе за решавање изазова са којима се суочавамо. Ми у БиХ немамо консензус ни званичан став о овој иницијативи - рекао је Звиздић.


Премијер Албаније Еди Рама рекао је да није идеја да се подели западни Балкан који је ионако расцепкан, већ обухватити све земље Балкана.


- Наша декларација, договор на самиту је записано и усвојено у шест земаља на састанцима које смо имали. Основна карактеристика је да је овај документ унутрашња жеља, а не под патронатом споља - рекао је Рама.


Он је најавио да ће следећи састанак бити 21. децембра у Драчу, а на том самиту ће бити представник ЕУ за спољну политику Жозеф Борел.


- Желимо да у Драчу видимо и Црну Гору и БиХ који ће желети да уђу у цео овај процес, а да у процес буде укључено и Косово равноправно и на легалним основама, али да избегнем са свима онима који се праве да не разумеју. Није тренутак да објасним зашто треба да схвате, најпре у мом сећању ми смо се суретали, заседали, разговарали и договорили смо се, хармонизовали смо све што је записано, не као један меморандум - казао је Рама.


Рама је казао да пет година од почетка Берлинског процеса учешће Косова није стављено под знак питања.


- Албанија није променила свој став према Србији о признању Косова нити сам ја променио своје мишљење. Србија треба да призна независно Косово. Није оправдање да Косово не уђе у овај споразум. Толико је година прошло и имамо и проблема на граници Косова и Албаније, али грађани не желе да имају проблема са робом која сатима чека на граници или желе да се границе потпуно отворе за четири основне слободе - рекао је Рама.


Он је додао да отварање граница међу земљама Балкана није "мини Шенген", - Не желим да будем мини Југословен ни велики Албанац, већ желим бољи живот грађанима - рекао је Рама.


Заев је у свом обраћању рекао да је овај састанак отворио нову перспективу за нове сарање, а како је оценио важан је за цео Балакан.


- Отворили смо једну иницијативу, ја је зовем акционим планом који ствара другачији Балкан од оног који познајемо. Можете замислити Србију, Албанију и Северну Македонију који позивају остале земље Балкана да урадимо још више од онога што радимо у берлинском процесу - рекао је Заев.


Он је казао да акциони план подразумева кретање свих грађана само уз личну карту, као и 24 часовно отворене границе.Фото Председништво Србије

Председник Вучић рекао је раније данас за ТВ Пинк да је договор који је постигао са Заевом и Рамом добар за људе из Србије. Очекује да ће он, ипак, бити нападнут због важности одлука, али како је рекао, не плаши се притиска.


- Нисмо се бавили политиком већ решавањем проблема обичних грађана и привредника. То ће довести до драматичног смањења оперативних трошкова и убрзавања протока робе. То су ствари које су страховито важне, на тај начин повећавамо атрактивност наших земаља. Ова идеја ће бити записана као историјска у уџбеницима и одлучни смо да истрајемо - написао је председнк Вучић на Инстаграм профилу будуцностсрнијаавФото Председништво Србије

- Ово су били веома добри састанци по значају и квалитету самих одлука које су донете. Ми ово зовемо унапређеном регионалном сарадњом. Ова иницијатива је заснована на четири суштинске ЕУ слободе, а то су проток робе, услуга, људи и капитала. Ако успемо ово за све нас може бити извор економског раста у годинама које долазе. Креира се страховито добар инвестициони амбијент за све оне који желе да улажу у овај регион. Ово су тектонске промене које ће много да значе за наше земље и привреде. Тиме шаљемо поруку стабилности, да имате слободу кретања, слободу протока роба на простору где живи 12 милиона људи и на прилично великој територији. Наше привреде ће да значе већу атрактивност за директне стране инвестиције за које је све важније дуално образовање, стабилност и слобода кретања на што већој територији и пријемчљивост радне снаге - објавио је председник Вучић током посете Македонији.Фото Председништво Србије