Гана је 16. земља која је повукла признање Косова, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је за телевизију Прва рекао да је у току викенда стигла нота из Министарства спољних послова те земље, у којој се наводи да Гана повлачи признање Косова.

"То је до сада највећа земља која је то учинила, има 30 милиона становника, три пута је већа од Србије. Гана је била и традиционални пријатељ Југославије", рекао је Дачић и поново најавио да ће до краја године бити још повлачења признања.

Он је рекао да су разговори са Ганом трајали доста дуго, да се разговарало на свим нивоима, да су са представницима те земље разговарали и председник Србије, председница парламента, те он као министар спољних послова.

Прочитајте и: Vučić u trodnevnoj poseti Parizu: Sastanak sa Makronom


"Гана је озбиљна земља и нота коју су они написали је боља него да смо је ми написали. Већ у другој реченици стоји да је Гана донела одлуку да повуче признање Косова, да сматра да је одлука претходне владе Гане о признању Косова као независне државе погрешна и да је предсављала кршење Хелсиншке повеље и Резолуције 1244, као и да ће они поштовати резултате дијалога", рекао је Дачић.

Он је истакао да је Гана једна од значајних земаља Африке.

"Подсетићу да су приштински званичници јурили њих по ходницима у УН, чак су објављивали и на фејсбуку да су се са њима срели", рекао је Дачић.

Дачић је такође изразио наду да ће и друге државе следити пример Гане

"Одлука владе Републике Гане да повуче признање Косова и Метохије још једна је потврда наше политике тражења решења кроз дијалог и компромис, уз неизоставно учешће Србије у том процесу. Једнострана решења нису пут ка миру и стабилизацији прилика, што је и влада Републике Гане потврдила овом одлуком. Очекујемо да ће ова одлука охрабрити и неке друге чланице УН да преиспитају своје одлуке и повуку признање једнострано проглашене независности Косова и Метохије", поручио је шеф српске дипломатије.

Министар спољних послова наглашава колико је битна одлука Гане, имајући у виду величину те државе.

"Република Гана је највећа држава која је до сада повукла признање Косова и Метохије и њена одлука је веома важна у међународним оквирима, имајући у виду величину и политички утицај те земље. Ту одлуку доживљавамо и као израз пријатељства према Републици Србији, које вуче корене још из периода оснивања Покрета несврстаности, јер су међу оснивачима Покрета били и председници Тито и Нкрумах", рекао је Дачић.