ПРЕДСЕДНИЦА комитета Рија Оумен увела је у салу Мимозу Лихај, представљајући је као "амбасадорку Косова", на шта смо ми процедурално указали да амбасадорка не постоји и да нема акредитацију и да се тиме крши статусна неутралност СЕ. Од Оумен смо добили извињење и потврду смо у праву, али она није удаљила Лихајеву са седнице. На наше даље инсистирање, она је увредила Жарка Обрадовића, члана наше делегације, на шта је он констатовао да је њено понашање недостојно СЕ.


Ово за "Новости" Александра Томић, шеф наше делегације при СЕ после седнице Политичког комитета у Стразбуру на којој је за известиоца о Косову и Метохији изабран немачки посланик Петер Бејер.


Према речима Томићеве, очигледно је да је седница унапред била излобирана, али да ни то није било довољно, већ је доведена представница тзв. Косова да тамо седи док се бира известилац о ситуацији на КиМ. Да је Оумен и поред извињења упућеног нашим делегатима била пристрасна, говори и њено дружење са представницом Приштине по завршетку састанка, наочиглед свих присутних.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Марко Ђурић: Албански политичари заговарају зону неслободе


После свега, српска делегација одлучила је да о овом инциденту и понашању председнице комитета обавести Лилијан Мори Паскије, председницу ПС СЕ.